Restauratør og tjener Nils Lundberg hygger sig med gæsterne. Foto: Liv Høybye

Anmeldelse af Restaurant Nils

Af Tage Clausen24-04-2012

Nils ligger i Ebeltofts turisttrafikerede handelsgågade og serverer god, gennemsnitlig dansk kromad, som man kan forvente det i et udpræget turistområde.

Adelgade 62
8400Ebeltoft
Tlf. 86344466

Køkkentype:
Restaurant med dansk køkken.

Åbningstider:
Åbent hver dag til frokost og aften.

Stedet ser meget rart og idyllisk ud, som det ligger der i den turisttrafikerede Adelgade med sin røde facade og dagens tilbud på standere udenfor: karbonade med spinat og smørstegte kartofler til 135 kr., og på den anden side en pandekage, der er så fornem, at den hedder en crepe og serveres med svampe-, serranoskinke-, og baconstuvning, salat og brød til 158 kr.

Men ser man nærmere på spisekortet i udhængsskabet, tegner sig et lidt ildevarslende budskab: Spisestedet med de behagelige priser og den mindre behagelige betjening.

Så kan man da i hvert fald ikke sige, at man ikke er advaret, og enhver eventuel klage over betjeningens evne, venlighed eller måske endda direkte uforskammethed vil kunne afvises med henvisning til fodnoten på spisekortet ud mod gaden.

Sandt at sige havde vi da også tidligere fravalgt stedet netop på grund af denne besked, men sidste sommer havde vi vovet os ind i gårdhaven på husets anden side for at indtage en let frokost.

Da det var foregået i venlig fordragelighed med upåklagelig betjening, vovede vi os indenfor med henblik på at prøve det lidt mere omfattende aftenkort i modsætning til det forholdsvis spartanske frokostkort.

Frækhed koster ikke ekstra

Lad det være sagt straks: Ubehagelighederne udeblev, og for ikke at ødelægge den gode stemning ventede vi til desserten med forsigtigt at spørge, hvad det egentlig betød, det der med den mindre behagelige betjening.

»Jeg kan skam godt være fræk,« replicerede tjeneren og tilføjede på gæstens forespørgsel, at det ikke ville koste ekstra.

Mere var der ikke at sige om den sag.

Det er der derimod om både maden og serveringen, som samlet set kan karakteriseres som jævnt god dansk krostandard. Det med de behagelige priser er det såmænd også så som så med. Ikke at Nils er specielt dyr, men direkte billigt er det altså heller ikke at spise der. Det er lige som det øvrige. Jævnt god dansk krostandard.

Vi fik indledningsvis oplyst, at restauranten denne aften ikke var leveringsdygtig i kortets fiskesymfoni til 95 kr., men at vi kunne få en laksesoufflé til samme pris, hvis vi da ikke ville vælge de to andre forretsmuligheder, serranoskinke med melon eller pate - også til 95 kr.

Vi valgte begge laksesuffleen og fik serveret noget, der nærmest mindede om en udvidet rejecocktail. Laksesouffleen, eller skal vi kalde den en lille omelet med rigeligt fyld af koldrøget laks, var dækket af optøede rejer, dåseasparges, en tomatbåd, sort lodderogn, en citronskive og en kvist dild. Det hele serveret på salatblade og med et par skiver groft rugbrød og en brik lurmærkesmør til. Det virkede alt sammen meget almindeligt, meget sommerligt og meget dansk.

Argentinsk hvidvin

For 298 kr. havde vi fået tilbudt en chardonnay 2008 fra det argentinske vindistrikt Mendoza. Den stod ikke på det beskedne vinkort, men blev tilbudt sammen med nogle andre valg i samme prisklasse, som heller ikke stod på kortet. Det var en flot vin til prisen og stod også fint til hovedretterne: Dagens fisk til anmelderen: varmrøget laks med enten hummersovs eller stuvet spinat, og til ledsagerenen pandekage med fyld af skinke-, svampe- og baconstuvning (158 kr.). Til sidstnævnte var vinvalget en anelse utraditionelt, men det gik an, når vi nu kun skulle have en enkelt flaske vin og vi ville have en af dem, der ikke blev serveret i glas.

Det gør nemlig kun husets uspecificerede rød- og hvidvine.

Ud over dagens fisk til 235 kr. byder aftenkortet på husets gryde med oksefilet, pølser, bacon og champignon til 135 kr., peberbøf, bøf i rødvinssovs eller bøf med kryddersmør til 235 kr. Ledsageren var begejstret for sin pandekage med kraftigt fyld af skinke-, champignon- og baconstuvning med ostedrys og et lidt umotiveret tilbehør af ristet hvidt brød med pesto - og en absolut malplaceret appelsinskive ovenpå.

Den varmrøgede laks blev serveret med en hummersovs, der smagte meget lidt af hummer, men meget af fløde, og dertil et tilbehør, som ubønhørligt ledte tanken hen på forretten: Optøede rejer, salat, tomatskiver, en citronskive, en skefuld sort lodderogn og en dildkvist. Men det var jo også en fiskeret, påpegede ledsageren som svar på anmelderens bemærkning om gengangerne i tilbehøret.

Laksen var desuden ledsaget af en glimrende spinatsoufflé oven på en udmærket ærtepuré. På denne ene side var serveringen præg af, hvad man måske lige havde i køkkenet, på den anden side må det jo indrømmes, at det smagte udmærket.

Overskueligt dessertkort

Dessertkortet er absolut overskueligt. Der er tre muligheder a 85 kr., og hvis man betaler 95 kr., kan man få en osteservering bestående af brie, gorgonzola og vesterhavsost.

Vi valgte henholdsvis en fyldt appelsin - en appelsin, der var udhulet og fyldt med appelsinis - og pandekagen med is og syltetøj. Begge var udmærkede serveringer, om end isen var lovligt kold. Kom åbenbart direkte fra fryseren.

Dessertvinene er det til gengæld meget småt med. Et glas uspecificeret portvin til 40 kr. kan man få, og det valgte anmelderen, mens ledsageren foretrak en kop kaffe til 25 kr. Hermed nåede vi op på i alt 1.116 kr., og det er ikke nogen overdådig pris, men heller ikke specielt lav, når den nu ligefrem skal fremhæves som behagelig i modsætning til betjeningen.

Vores samlede bedømmelse ender på tre stjener

Leveret af JP Aarhus

Jeg søger
Hvor

Konkurrence

Billige restauranter

Nyhedsbrev

Modtag de nyeste anmeldelser, nyheder og artikler om vin, opskrifter og meget andet.