Jyllands-Posten Finans Watch Medier Om Jyllands-Posten Persondatapolitik

Indretningen er enkel og rustik i det lille lokale på Åboulevarden, hvor Pondus holder til. Restauranten har en Bib Gourmand i den seneste Michelin-guide, hvilket er guidens anerkendelse af, at restauranten har god mad til rimelige priser. Foto: Benjamin Nørskov

Anmeldelse af Restaurant Pondus

Af

Som det ganske rigtigt hedder i Michelin-guiden er Restaurant Pondus en lille rustik restaurant med god mad til rimelige priser. Til gengæld kunne den godt lægge mere vægt på den gode service og atmosfære.

Åboulevarden 51, st.
8000Aarhus C
Tlf. 22710101

3out of6

Køkkentype

Bistro

Åbningstider
Mandag - søndag: 17.30 - 23.00


En dessert til årstiden: blommer med creme af hvid chokolade, små stykker mazarinkage og chokoladecrumble. Foto: Benjamin Nørskov

Pondus. Navnet alene forpligter.

Presset bliver ikke mindre, når man er ”lillebror” til en af Aarhus’ tre Michelin-restauranter, Substans, og oven i købet har høstet en Bib Gourmand, som i Michelin-guiden betyder god mad til rimelige priser.

Om Pondus kan man i guiden læse, at det er en lille, rustik bistro med en venlig atmosfære og tilbagelænet stil. Og ja, den er lille og rustik, enkelt indrettet som den er med små borde og en stor menutavle, der fylder det meste af endevæggen, hvor dagens retter er skrevet med kridt. Den skifter ret tit, fortalte tjeneren, så det er fornuftigt nok, at der ikke bliver trykt en menu på papir, som kunderne kan få, nu restauranten har fokus på økologi. Menuen skifter åbenbart så tit, at restauranten ikke når at opdatere sin hjemmeside, som ifølge tjeneren i det hele taget skulle opdateres.

Men den venlige atmosfære? Tja, det var ikke de vibes, vi blev mødt med.

Restauranten opererer med et smalt a la carte-kort med to forretter (kammusling og torsk) a 80 kr., to hovedretter (svinenakke og okseflap, en amerikansk udskæring af oksebov) a 170 kr., og to desserter (blommer og ymerfromage) a 80 kr.

Tre af retterne var valgt ud til dagens menu, som kostede i alt 275 kr., 475 kr. med vinmenu – et glas uspecificeret vin kostede ifølge tavlen en enhedspris på 80 kr.

Kort for hovedet

Vi valgte en gang dagens menu med den dertilhørende afstemte vin samt de tre øvrige retter fra a la carte-kortet og bad om vin pr. glas til den også. Det var her, at stemningen blev nærmest lidt uvenlig. For vi kunne da godt få vin pr. glas, men kun af dem, der var udvalgt til dagens menu.

»Jeg kan jo ikke bare åbne en flaske vin for at skænke et glas til dig,« sagde tjeneren kort for hovedet, og da vi spurgte, om det da var vine, der matchede alle retterne, lod han forstå, at det var de nødt til at gøre. Og så gad han i øvrigt ikke tale mere om det, fandt heller ikke grund til at give os et vinkort.

Helt så slemt viste det sig alligevel ikke at blive, så man kan undre sig over den afvisende adfærd.

Dagens forret var lun torsk med blomkålspuré, ristet blomkål, valnødder og karse. Torsken var veltilberedt og skiltes ad i flager, helt som den skulle.

Vinen hertil var en Kühling-Gillot Riesling fra Rheinhessen, 2015, fint tempereret og med både sprødhed og syre. Et godt vinvalg, som heldigvis også matchede den anden lige så fine forret med kammuslinger, rejemayonnaise, rødløg og et ordentlig drys dild. Vi havde desuden fået velsmagende brød på bordet.

Dagens hovedret var stegt svinenakke med porrer, kål, hvide bønner og tyttebær. En ret tung ret, ikke mindst fordi kødet ikke var mørt, men derimod var en hård omgang at tygge sig igennem. Møre var til gengæld den anden hovedrets tykke skiver af en oksesteg, som blev serveret med gulerødder, havtorn og en næsten overvældende mængde af persillepesto.

Smag og behag

Det var her, der kunne være opstået problemer med vinen; restaurantens valg var Sottise på gamay- og grolleau-druerne fra Le Sot de l’Ange, englens nar, i Loire. Vine på grollau-druen har tendens til lavt indhold af alkohol og relativt høj surhedsgrad, mente medspiseren, og det var da også den oplevelse, han havde. En tynd omgang, men som tjeneren, stadig kort for hovedet, sagde, er smag og behag forskellig.

I det mindste havde han tænkt på, at Sottise ikke ville være et godt valgt til oksekød, så i stedet blev der serveret et glas Rhône-vin, Terre de Galets 2014 fra Marcel Richaud i Cairanne, fin og harmonisk vin med styrke til at smage igennem.

Desserterne var lækre afslutninger på måltidet.

De tog afsæt i sæsonens frugt, ikke mindst blommer, som var kogt let og lagt sammen med en creme af hvid chokolade, små stykker mazarinkage og crumble af hvid chokolade. Det ikke bare tog sig godt ud, det smagte også godt. Det samme gjaldt den anden dessert, ymerfromage med blåbærkompot og marengs. Her var vi igen tilbage ved den udvalgte vin, en ung og frisk tysk riesling, Auslese fra Katharina Wechsler i Rheinhessen. En meget delikat vin med en fin balance mellem sødme og syre.

Kaffe og te, så var vi klar til at betale de 1.030 kr., som regningen overraskende lød på: To gange 475 kr. for mad og vin og to gange 40 kr. for kaffe og te. Overraskende, fordi vi netop ikke havde bestilt menuen og derfor ifølge menukortet skulle have betalt 1.085 kr.

Tjeneren slog det hen, stadig uden smil. Fint, og tak for det, tænkte vi, men den pludselige imødekommenhed fjernede ikke indtrykket af en betjening, der i hvert fald denne aften ikke var oplagt til at yde service og ikke havde fokus på at give os en god oplevelse. Det var også i detaljerne: Hvorfor skulle vi beholde de brugte knive efter forretten, men ikke gaflerne? Vi måtte også bede om bestik til at spise desserten med.

Heldigvis kom kokken ind med nogle af retterne og fortalte engageret, hvad vi fik. Det var med til at redde en ellers træls oplevelse.

Retterne blev serveret ret hurtigt, ikke engang mellem hovedret og dessert fik vi en lille pause. Vi var de sidste gæster, men klokken var kun lige over 21 (der er åbent til kl. 23), så vi havde en oplevelse af, at vi bare skulle se at blive færdige.

Alt sammen betyder det, at Pondus, Michelin-begejstringen til trods, kun kan få tre stjerner. Maden var ikke i top, og det var betjeningen sandt at sige heller ikke. Uden tvivl er der potentiale til meget mere.

Leveret af JP Aarhus

Jeg søger
Hvor

Billige restauranter

Annonce

Annonce