Gunnar Karl Gislason fra restaurant Dilli i Reykjavik er ifølge den danske kok Allan Poulsen en af de få kokke, der gennemfører manifestet om det nye nordiske køkken ned i mindste detalje. Foto: David Bering

Islandsk festival for maden

Af Ib Asmussen18-03-2012

Danske kokke plejer at gøre god figur i kokkekonkurrencen på festivalen Food and Fun. Her fortæller kok Allan Poulsen om sine oplevelser.

Sidste år deltog den danske gourmetkok og kaptajn på det danske kokkelandshold Allan Poulsen fra Henne Kirkeby Kro i kokkekonkurrencen på Food and Fun festivalen på Island - og vandt selvfølgelig.
 


Henne Kirkeby Kro



Artiklen har tidligere været trykt i erhvervsmagasinet "hotel & restaurant" februar 2011.
Hvert år holder Island en stor festival, hvor man sætter fokus på de gode råvarer og den udsøgte mad. Festivalen hedder Food and Fun og løber af stablen for tiende gang i perioden 9.-13. marts 2011 på de bedste restauranter i Reykjavik. Sidste år deltog den danske gourmetkok og kaptajn på det danske kokkelandshold Allan Poulsen fra Henne Kirkeby Kro ved Henne Strand i Vestjylland i kokkekonkurrencen og vandt selvfølgelig.

”Hver gang, vi har en dansk kok med, så vinder vedkommende. For et par år siden var det René Redzepi, som ryddede bordet,” fortæller Allan Poulsen.

Den store madfestival bruges af islændingene til at promovere øen på. Også på gastronomiens område har øen noget at byde på.

”I forbindelse med festivalen hentes kokke fra hele verden til Island i løbet af fem dage. Hovedsageligt kommer kokkene dog fra USA, for der er et stort marked for dem i Island, fordi man mellemlander her på rejsen til Europa. Vi europæere er ofte repræsenteret med nogle få toprestauranter, og det er med til at præge udviklingen hos de lokale islandske kokke,” siger Allan Poulsen.

International klasse

Han er lykkelig over, at han under sit ophold i Island fik lov til at arbejde med holdet fra Restaurant Vox på Hotel Hilton i Reykjavik.

”Drengene er rigtig dygtige og kan deres kram. De er fede at arbejde sammen med, og jeg kender dem fra landsholdet. De to restauranter Vox og Dill er de bedste i Reykjavik og helt på internationalt niveau. Jeg var også nede at spise en aften hos Dill, og det var super og i tråd med manifestet om det nye nordiske køkken. Gunnar Karl Gislason er en af de få kokke, der gennemfører det ned i mindste detalje. Det smager dejligt, når man spiser begge steder,” siger Allan Poulsen.

Kokken mener, at når man arbejder professionelt på det niveau, så lærer man ikke så meget af en festival af den type. Man knytter mere venskabsbånd og laver netværk. Inspirationen henter man som sædvanligt på nettet, YouTube og andre sociale platforme.

”I de fem dage koncentrerer jeg mig kun om at lave god mad, så det er meget begrænset, hvad jeg lærer af andre,” siger han.

Kunne han ikke lære noget af de mange amerikanere?

”Helt ærligt, så kan de ikke ret meget. Amerikanerne kommer fra alle mulige kulturer, der bliver blandt godt sammen. Det afspejler sig også i deres mad,” svarer Allan Poulsen.

Skandinavisk version

Kaptajnen på det danske kokkelandshold roser det islandske initiativ med en madfestival.

”Jeg kunne ønske mig, at man fandt på noget lignende i Danmark eller endnu bedre, at man lavede det i skandinavisk regi og lod værtskabet gå på skift mellem landene. Vi kunne byde på et højere segment af restauranter og dermed være med til at vise, hvad vi kan for resten af verden,” siger han.

Allan Poulsen har fire gange besøgt Island og vil gerne op på øen igen. Kollegerne fra Vox i Reykjavik har også lyst til at arbejde hos Allan Poulsen i Henne Kirkeby som volontører for at lære nyt.

”Festivalen Food and Fun er glimrende at besøge, når man alligevel skal af sted til Island, for de har altid to-tre hotte navne med. Hvis man vil af sted på en fem dages kulinarisk superferie, så vil man få mere ud af at besøge København og spise på fem topsteder,” siger han.

Leveret af Jyllands-Posten

Jeg søger
Hvor

Annonce