Jyllands-Posten Finans Watch Medier Om Jyllands-Posten Persondatapolitik

Bent Christensen er forfatter og redaktør på Den Danske Spiseguide. Han mener, at Aarhus ejer førertrøjen for restauranter i provinsen, men Aalborg og Fyn giver konkurrence. Foto: Kontrast ApS. By/Claes Bech-Poulsen

Aarhus-restauranterne må ikke hvile på laurbærrene

Af Marie Duedahl25-08-2016

Aarhus mangler gode frokostrestauranter og en autentisk italiensk og spansk restaurant. Bent Christensen, en af landets mest erfarne madanmeldere, giver sin vurdering af det aarhusianske restaurantliv.

Bent Christensen står bag Den Danske Spiseguide, der er udkommet årligt siden 1978. Han har mere end 7.500 restaurantbesøg bag sig, og han tager stadig ud og besøger 140-150 restauranter om året.

Bent Christensen er derfor en af landets mest erfarne madanmeldere, og vi har bedt ham vurdere det aarhusianske restaurantniveau i disse år.

»Niveauet i det aarhusianske restaurantliv er højere, end det har været i mange år, og jeg tror ikke, at vi har nået toppen endnu,« siger Bent Christensen.

Sidste år fik Aarhus tre Michelin-stjerner, og det var fuldt fortjent, mener han. Alligevel advarer han mod, at byen hviler på laurbærrene.

»Aarhus er den by i Danmark, der i sin struktur minder mest om Paris – med midtbyen, de mange baggårde og fine gamle huse. Samtidig er det jo Danmarks næststørste by, så her kunne godt være et par steder, der gjorde det endnu bedre. I har allerede nu fået konkurrence af Aalborg og Fyn, som ellers har ligget stille i nogle år, ligesom Aarhus gjorde for år tilbage. Aarhus er stadig i førertrøjen i provinsen, men jeg kunne godt ønske mig, at Aarhus ville stramme sig endnu mere an,« siger Bent Christensen.

To stjerner til Wassim

Han har spist på de fleste trestjernede restauranter i Europa, og derfor er han sikker i sin sag, når han siger, at Frederikshøj burde have fået to Michelin-stjerner sidste år i stedet for kun én, som Substans og Gastromé også fik.

»Det var fuldt fortjent, at der endelig kom Michelin-stjerner til Aarhus, men fordelingen er ikke rimelig. Frederikshøj burde have fået to stjerner. Der er en meget stor forskel mellem Frederikshøj og de to andre udmærkede restauranter, der også fik en stjerne. Wassims køkken er på europæisk topniveau, og det er der ikke andre i Aarhus, der er. Det tror jeg også, at hans kollegaer i Aarhus er enige i,« siger Bent Christensen og sammenligner Wassim Hallal som værende i klasse med René Redzepi fra Noma og Rasmus Kofoed, der har vundet verdensmesterskabet for kokke, Bocuse D’Or.

»Wassim er blandt de bedste i Danmark. Hans køkken er visionært og bygger på det klassiske køkken i en moderne fortolkning. Det er luksus, pakket ind i generøsitet. Og hans dessertorgier! Man bliver mæt på flere planer. Jeg kan simpelthen ikke finde nogen svaghedspunkter hos Wassim,« understreger Bent Christensen, der ikke tør spå om, hvorvidt Frederikshøj engang kan komme op på tre Michelin-stjerner.

»Michelin er meget karrige med tre stjerner. De har en klassisk holdning til den form, som hele seancen på restauranten udspiller sig i, f.eks. går de stadig meget op i duge og bestik, selv om de siger, at det er hovedindtrykket og maden, der tæller.«

Hvis man tager Aarhus’ omegn med, ser Bent Christensen også et potentiale for en Michelin-stjerne hos Mejeriet på Vilhelmsborg, Malling Kro og Norsminde Kro. Også Brdr. Kochs nyåbnede gourmetrestaurant har en god chance.

»Brdr. Koch har ansat Årets Kok fra sidste år, Lasse Starup, og det er et kæmpe plus. De gode steder bliver meget bedre, hvis de har en souschef, der er lige så god som chefen,« siger Bent Christensen, der har besøgt Brdr. Koch én gang siden genåbningen i april.

Han vil vende tilbage endnu en gang, inden han laver sin endelige bedømmelse til Den Danske Spiseguide, der udkommer den 30. oktober.

Mangler frokosttilbud

Bent Christensen efterlyser flere gode smørrebrødssteder i Aarhus som F. Høj ved åen.

»Og generelt frokostrestauranter på højt niveau må jeg sige, at vi skal til København for at finde,« siger han.

Bent Christensen savner også en autentisk italiensk og en autentisk spansk restaurant i Aarhus.

»Og det sydamerikanske køkken, som buldrer frem på verdensplan, og som også er kommet til København, har jeg ikke set, er kommet til Aarhus endnu.«

En ting glæder Bent Christensen sig dog over. De aarhusianske gourmetrestauranter virker til at have fået flere gæster.

»Indtil for nylig havde jeg aldrig problemer med at få et bord samme aften, men inden for det seneste års tid kan jeg godt komme ud for, at der er optaget, og det er glædeligt. I København er det stort set umuligt at få bord den samme dag på de gode restauranter, og den tendens er også ved at rykke til Aarhus nu,« siger Bent Christensen.

Gallaaften på Aros

Skal han bare ud at nyde et måltid i Aarhus uden at skulle anmelde, går han på Restaurant Et ved åen. Den er en Michelin-stjerne værdig, mener han.

»Det er som at træde ind på en restaurant i Paris. Det er så gennemført, og atmosfæren er fransk med godt humør og hurtighed. Råvarerne, håndværket, vinkortet, indretningen, det er fremragende.«

Den 30. oktober afholder Den Danske Spiseguide sin årlige gallaaften, denne gang på Aros. Arrangementets 150 pladser er for længst udsolgt, og 62 står på venteliste. Det er Wassim Hallal, der står for maden, og i løbet af middagen uddeles priser i kategorier som Årets Kok, Årets Restaurant og Årets Tjener. Ved det såkaldte ikonbord sidder 10 koryfæer fra den danske gastronomi, som er æresgæster denne aften, bl.a. Søren Gericke og René Redzepi.

Flere aarhusianske navne er med i opløbet om en pris. Bl.a. er Mefisto nomineret som Årets Fiskerestaurant, Jeppe Lund fra Frederikshøj som Årets Restaurantchef og Mellemrums køkkenchef, Mikkel Laursen, er nomineret som Årets Kokkeprofil.

Den nye udgave af Den Danske Spiseguide udkommer samme aften, og Bent Christensen kan afsløre, at der er positive nyheder i vente for Aarhus, især for omegnsrestauranterne.

Leveret af JP Aarhus

Jeg søger
Hvor

Billige restauranter

Michelinrestauranter i Danmark

Annonce

Annonce