Jyllands-Posten Finans Watch Medier Om Jyllands-Posten Persondatapolitik

Den nye madpyramide vægter de grove grøntsager og fuldkorn. Foto: FDB

Her er den nye kostpyramide

Af Mia Qvist Scheelsbeck23-03-2011

Der er blevet flyttet en del rundt på indholdet i den nok så kendte madpyramide.

Grøntsagerne er rykket ned til bunden af madpyramiden, mens ris og pasta er flyttet fra bunden til midten af pyramiden. Kartofler, rugbrød og havregryn forbliver i bunden, og så er der kun tale om fuldkornsprodukter.

Således ser ændringerne anno 2011 ud i FDB's madpyramide, som siden 1976 har vist børn og voksne, hvad man skal spise mindst og mest af.

”Mange af os tror, at hvis vi spiser seks stykker frugt om dagen, så er vores grøntbehov dækket. Men sådan er det ikke, for vi skal spise mindst 300 gram grøntsager hver dag og helst flest af de grove. Derfor er den vigtigste ændring i madpyramiden, at grøntsagerne er flyttet ned i bunden, der, hvor vi skal spise mest fra,” siger Joan Preisler, der er FDB’s specialkonsulent i sundhed.

Gode takter i ændringerne

Ifølge en analyse, som FDB står bag, kender 96 pct. af danskerne til madpyramiden, der i løbet af de seneste 35 år bl.a. har hængt i venteværelser og klasseværelser rundt omkring i landet.

Thomas Meinert Larsen, der er forsker på Institut for Human Ernæring ved Københavns Universitet, siger, at det er vigtigt, at kostpyramiden løbende bliver revideret.

"Ved første øjekast er der nogle rigtig gode takter i ændringerne. Den er mere klimavenlig, men også i forhold til sundheden er der klare forbedringer. Man har valgt at vægte fuldkorn og fiberrige produkter højere end tidligere, og det hvide brød, ris og pasta er flyttet op i midten. Det større fokus på grove grøntsager er gavnligt, fordi de indeholder flere fibre og har et større vandindhold, og det vil formodentlig betyde, at man vil få flere vigtige næringsstoffer pr. energienhed, og det kan også virke slankende," siger Thomas Meinert Larsen, der tror på, at madpyramiden spiller en stor rolle for mange danskere.

Enkelte kritikpunkter

Han kan dog finde enkelte kritikpunkter af madpyramiden, der i løbet af årene har været heftigt debatteret.

"Skal man tabe sig, hvilket kan gøres lettere ved at spise mere protein, må man lære, hvordan man bruger vegetabilske kilder som bønner og ærter, da de animalske proteinkilder er i toppen af kostpyramiden. Kan man ikke det, vil pyramiden ikke være optimal i forhold til vægtregulering. Pyramiden bliver også lavet med en vis pragmatisme, og kød pr. energienhed er dyrt. Hvis man eksempelvis fandt ud af, at kaviar var supersundt, ville den formentlig aldrig havne i bunden, fordi det er så dyrt," siger Thomas Meinert Larsen.

Eksperter har i de seneste år diskuteret, om kostpyramiden i virkeligheden bør vendes på hovedet. I en amerikansk-middelhavsinspireret kostpyramide er olivenolier f.eks. i bunden - i den danske er de i toppen.

"Vi har sammenlignet den pyramide med den danske, og de var nogenlunde lige gode. Jeg tror, at en kostpyramide skal tilpasses de regionale kulturer, og olivenolie i bunden af den nordiske pyramide ville blive kritiseret fra flere fronter," siger Thomas Meinert Larsen.

I den amerikansk-middelhavsinspirerede kostpyramide er der i bunden af pyramiden en løbende mand. Et lignende symbol på motion kunne ifølge den danske forsker gøre pyramiden i Danmark mere komplet.

Leveret af Jyllands-Posten

Jeg søger
Hvor

Billige restauranter

Michelinrestauranter i Danmark

Annonce

Annonce