Jyllands-Posten Finans Watch Medier Om Jyllands-Posten Persondatapolitik

Testpanelet bestod af Julie Skals og Jannik Skovlund. Julie Skals er uddannet hjemkundskabslærer og arbejder som gastronomilærer på en efterskole. Hun er desuden den ene halvdel bag hjemmesiden husmoderen. dk. Jannik Skovlund er kok og kantineleder i Jyllands-Postens kantine. Foto: Casper Dalhoff

Test: Den billigste and er den bedste

Af Lotte Jahnsen05-12-2011

Vi har købt juleænder i otte forskellige butikker. Få svar på hvor du køber den bedste and.

Stort svind

Mellem 43 og 48 pct. af vægten forsvinder fra juleanden, når den bliver stegt.

Anton Fritgående and mistede kun 43,7 pct. Det viser de vejninger, som Jyllands-Posten har lavet af de otte testænder før og efter stegning.

Opskrift på velsmagende juleand
  • Skær det yderste af vingerne, gumpen og halsen fra og kog det i en gryde sammen med æbler, svesker, løg og gulerødder til fond.
  • Tør anden godt af indvendig, drys med salt og peber og fyld anden med svesker og æblebåde. Luk åbningerne med kødnåle.
  • Varm ovnen op til 220 grader og stil anden i den varme ovn i 10 minutter for at blive brunet af. Skru derefter ned på 200 grader og lad anden stege færdig i ca. halvanden time.
  • Anden er færdig, når der kommer klar saft ud, når man prikker ved låret med en kødnål eller en stegegaffel. Anden kan også med stor succes laves på en kuglegrill.

Der kan blive råd til en større mandelgave i år, hvis man lader smagsløgene råde og vælger juleand ud fra den gode smag i stedet for efter størrelsen. Det viser vores test af otte ænder indkøbt i forskellige butikker.

Husmoderens hektiske julestress forsvinder som med et trylleslag, når andestegen er serveret juleaften, og julegæsternes første salige »mmm« i kor fylder spisestuen. Andestegen skal være perfekt juleaften, hvor syv af ti familier har det store traditionsrige stykke fjerkræ på bordet. Se grafikken med test af juleænder

Og perfekt behøver ikke at betyde dyrt, viser Morgenavisen Jyllands-Postens andetest. Nærmest tværtimod. Faktas tyske Wiesenhof and har testens suverænt laveste kilopris, men har den suverænt bedste smag, som er seks stjerner og testvindertitlen værd.

Kok og husmor


I årets store andetest bliver otte juleænder prøvesmagt af et testpanel bestående af en rutineret kok, Jannik Skovlund, som er leder af Jyllands-Postens kantine, og af en vaskeægte husmor, den 29-årige Julie Skals. Og selv om der ikke er meget stivet forklæde og hævet kagerulle over Julie Skals, som hun med stramme bukser og smart korthårsfrisure står klar til at give juleænderne et kritisk eftersyn, kalder hun sig gerne og næsten stolt for en vaskeægte husmor.

»Jeg kan godt lide at lave ordentlig mad fra bunden og at gøre rent på en enkel og gammeldags facon, og så er det da fint at blive kaldt en husmor,« siger Julie Skals, der er uddannet lærer og underviser i gastronomi på en efterskole. Og så står hun sammen med en veninde bag hjemmesiden husmoderen.dk, hvor travle danskere kan spørge de to husmødre om gode råd om alt fra klistret kartoffelmos til kalkpletter på brusevæggen.

Rosende ord

Kok Jannik Skovlund fører kniven over de otte ænder, som testpanelet en for en vurderer for til sidst, når den sidste and er smagt, at uddele stjerner. For hver and bliver både brystkød og lår prøvesmagt og vurderet for at give et samlet billede af smagen. Testen er en blindsmagning, og testpanelet ved derfor ikke, om de smager på en dyr eller billig and.

Der er rosende ord til testens første to ænder, en landand fra Lidl og en fransk berberiand fra Føtex, som begge smager af and uden dog at imponere.

Imponere gør derimod and nummer tre, som Jannik Skovlund betegner som »utroligt mør«, når han parterer den. Og efter at have smagt på kød fra både lår og bryst fra det, der senere viser sig at være testvinderen, konstaterer Julie Skals, at det er »det lækreste kød«.

And nummer fire er en stor flot and med et stort bryststykke, men den økologiske and fra Føtex skuffer, da låret bliver skåret af. Der er så meget synligt fedt, at det er vanskeligt for Jannik Skovlund at skære et regulært stykke kød.

Gode lår – og jernsmag

Den femte and har det, Julie Skals betegner som »rigtige andelår« – store flotte lår, som får anden til at ligne en rigtig andesteg. Desværre skuffer kødet ved at være hårdt og tørt og minde om en flæskesteg.

And nummer seks syner ikke af meget. Mest af alt minder den om en stor kylling, mener testpanelet, men da de får kødet i mundene, er begejstringen anderledes stor.

»Kødet er saftigt, når jeg skærer i det. Det er mørt og smager, som en and skal smage,« siger Jannik Skovlund om Aldis Traditionel and, som er en af testens billigste.

Den syvende and skiller sig mest ud ved at have en stor mængde fjerstubbe på skindet, hvilket ikke giver et appetitligt indtryk. Brystkødet på den engelske Cherry Valley and har en fin andesmag, men fjerstubbene og et tykt fedtlag under skindet trækker bedømmelsen ned.

Testens sidste and er en Anton Fritgående and, og den ser stor og flot ud, men imponerer ikke, når smagen skal bedømmes. Låret har en lækker smag, men brystkødet har en meget dominerende smag af jern, som tager fokus fra andre smage.

Der er samlet set ingen tvivl hos testpanelet, da dagens testvinder bliver kåret. Wiesenhof and fra Fakta vinder med seks suveræne stjerner, mens Aldis Traditionel and indtager en flot andenplads med fem flotte stjerner.

Leveret af Jyllands-Posten

Jeg søger
Hvor

Billige restauranter

Michelinrestauranter i Danmark

Annonce

Annonce