Jyllands-Posten Finans Watch Medier Om Jyllands-Posten Persondatapolitik

Orangevin er hvidvin lavet som rødvin. Foto: Janus Engel

Er orange det nye sort?

Af Anders Halskov-Jensen23-06-2016

Hvis du ikke har smagt orangevin endnu, så er der en syret oplevelse i vente.

NB. Artiklen blev første gang bragt i Jyllands-Posten den 11. april 2016.
Du kender rød, hvid og rosé. Men orangevin? Er det vin på appelsiner? Næææ, det er såmænd bare hvidvin. Men altså lavet som rødvin. Og nej, det er ikke rosé, som jo nærmere er rødvin lavet som hvidvin. Nærmest. Forvirret? Så hæng på lidt endnu.

Orange vin er en vintype, der er lavet på hvidvinsdruer, hvilket jo normalt resulterer i hvidvin. Forskellen består i, at man med orangevin macererer, det vil sige kontakt mellem drueskind og most, i nogle dage. Det er også sådan, man laver rødvin. Man macererer nogle dage, så mosten kan trække farve, tanniner og fenoler ud af drueskindet, hvilket er med til at give rødvinen struktur og krop. Hvis man ikke macererede, ville man i stedet få hvidvin af sine rødvinsdruer.

Orangevin er altså fremstillet på samme måde. Druemosten trækker med skallerne, hvilket trækker farve og andet godt ud af skallerne. Nu har hvidvinsdruer selvsagt ikke meget farve, men altså som regel nok til, at vine fremstillet på denne måde er dybere gule, grænsende til orange og endog rustrøde indimellem. Farven er dog ikke den eneste forskel. Vinene har som regel tydelig tannin, der gør munden ru, og er ofte mere bitre og vegetale, end hvis de kun var blevet til hvidvin. Og dermed er de svære at sammenligne med noget, da de ikke minder om hverken hvid, rød eller rosé.

Man kan måske sige, at orangevine kombinerer det læskende fra hvidvin med den sensoriske struktur fra rødvin, men det gør ingen klogere, hvis ikke man har smagt det. Så jeg synes du skal tage mod til dig, og investere i et par forskellige. I min optik har orangevin den store force, at de er enormt alsidige i madsammenhæng. De kan sagtens matche både fisk og fugl, kalvekød og gris, flødesauce, risotto, med andre ord det meste, måske på nær det røde oksekød. Drik dem varmere end hvidvin, gerne en 13-15 grader.

Podere Padarolo Vej Bianci Brut 2012 (mousserende)

Pris: 278 kr. v.6(normalpris 298 kr.)
Druer: Malvasia de candia aromatica
Område: Varano de’ Melegari, Italien
Forhandler: Manfreds og Vin/vinikultur.dk

Crazy næse af eight hour cream, cascade humle og lak. Ekstra parfumepift i munden sammen med et tørt tanninhaps og en forfriskende syre. Smuk og aldeles anderledes vin, der i både mund og næse oser af læder, valnød og orangeskal.



Marjan Simcic Rebula 2011

Pris: ca. 200 kr.
Druer: Ribolla Giolla
Område: Brda, Slovenien
Forhandler: www.terroiristen.dk

Næse af kvæde og hø. Cremet og fyldig mund med afsluttende tungeprikkende syre. Subtile tanniner og lang mineralsk og krydret finale. Til hønsefuglevildt eller lagrede oste. Smuk vin.



Valdibella Grillo sulle Bucce 2013

Pris: 125 kr.
Druer: Grillo
Område: Sicillien, Italien
Forhandler: www.terroiristen.dk

Smørfed næse med noter af sød pibetobak og træ. Smooth mund med lidt ru tanniner og livlig syre. Lidt støvet eftersmag. Fyldig, men forfriskende vin. Til kraftig fisk eller fugl med sauce på fløde.



Cinqueterre 2011

Pris: 370 kr.
Druer: Bosco, albarolo
Område: Ligurien, Italien.
Forhandler: www.grapeshop.dk

Flot moden og meget lovende næse. Som en blanding af gammel mosel-riesling og stor hvid bourgogne. Saftig og syrespændt mund, som man næsten får lyst til at gurgle. Fantastisk vin med pondus til at matche alt op til de røde bøffer. Prøv til søtunge, pighvar eller cremede oste.



Schiefer weisser schiefer ”m” 2011

Pris: 436 kr.
Druer: Welschriesling, grüner veltliner, weissburgunder, grauburgunder
Område: Südburgenland, Østrig
Forhandler: www.grapeshop.dk

Funky næse med saltsyltet citron, jellybeans og kagecreme. Munden med heftig, næsten straffende syre, æblet frugt og en subtilt bitter, tannisk finale. Kompleks og fascinerende vin, men ikke for sarte sjæle.



Dario Princic Pinot Grigio 2013

Pris: 310 kr. v. 6 stk.(normalpris 335 kr.)
Druer: Pinot grigio
Område: Venezia Giulia, Italien
Forhandler: Manfreds og Vin/vinikultur.dk

Rustrød farve. Næse af læder, æblekerner og blyantspids. Stram, tydeligt tannisk mund, udtalt bitterhed. Vild vin, hvor man i bedste Elbæk-stil fristes til at sige jamenejmenejmendetdeterøhhvadhvadellerhvorerdetcrazydether, mand. Perlehøne, grillet raddichio, surdejsbrød og smør, så kører bussen.

Leveret af Jyllands-Posten

Jeg søger
Hvor

Vinproducenter

Vinproducenter
Læs om en række vinproducenter og se et udvalg af deres vine. Se Vinproducenter

Annonce

Annonce