Jyllands-Posten Finans Watch Medier Om Jyllands-Posten Persondatapolitik

Bulgarsk vin på druen mavrud imponerede for nylig vinskribenten, der godt kunne godt spå, at lande som Ungarn, Bulgarien og Rumænien kommer mere på den globale vinbane. Foto: Wikimedia Commons

Hyldest til de ukendte vine: »Det er crazy vin. Du har med garanti ikke smagt lignende«

Af Anders Halskov-Jensen26-02-2016

Ud af flere tusind er det de samme 5-10 druesorter, der dominerer den vin, du drikker. Hvad med alt det andet?

NB. Artiklen blev første gang bragt i Jyllands-Posten den 4. januar 2016.
Egentligt er det utroligt, så konforme vi er. Af flere tusind druesorter har du måske smagt vin fra 10 af dem, og jeg tør bide mig selv i portvinsnæsen på, at de som oftest er fra et velkendt vinland og område.

Jeg er ikke mange rødvinsfarvede tænder bedre, men det skal 2016 lave om på. Godt nok drives jeg altid af en kronisk nysgerrighed, når det gælder mad og vin, men der skal skrues op.

Der er nemlig utrolig meget spændende vin derude, vi ikke kender endnu, både hvad angår druemateriale og ukendte vindistrikter.

For nylig smagte jeg bulgarsk vin på druer med navne som mavrud og melnik og var ganske imponeret, og jeg kunne godt spå, at lande som Ungarn, Bulgarien, Rumænien etc. kommer mere på den globale vinbane, i takt med at vinbønderne får vendt blikket mod resten af verdenen.

Derfor er denne uges artikel en hyldest til det ukendte, en opfordring til at lave gløgg af de sidste tre flasker af den ripasso, I købte på tilbud på naboens opfordring, og med oprejst pande turde have mod til at prøve noget nyt. Om ikke hver gang, så hver tredje.

Det kunne være en af ugens fire vine, der byder på lækkerier som rød mousserende vin på den aldeles ukendte vernaccia di serrapetrona drue eller potent hvidvin på nosiola, der i den grad rokker ved din vinviden. Det kunne også være en sprød mundfuld xarel-lo med indbygget sommerlængsel, eller hvis vi skal starte blidt, et glas kraftig garnacha (grenache), som du nok kender, men her fra det relativt ukendte distrikt Calatayud i Aragon-regionen i Spanien.

Alle fire får min uforbeholdne sympati, men nu er jeg jo også særligt modig i år.
Salvetta Nosiola 2012

Pris: 150 kr. v. 6 (normalpris 175)
Drue(r): Nosiola
Område: Vignetti delle Dolomiti, Italien
Forhandler: www.vintrovin.dk

Krydret næse med syrlig ananas, stødt æble og et lille nøddet, oxidativt præg. Munden har heftig og mundvandsfremkaldende syre, men samtidigt er der godt med sul på kroppen. Det er ikke en spinkel eller let vin. Fed chardonnay møder fino- og Mosel-syre, nærmest. Spændende, sjov og original vin, der både kan møde dit lufttørrede charcuteri, en pastaret med svampe og trøfler eller en stegt rokkevinge med kapers.


Salvetta Nosiola 2012Vila Dellops Xarel.lo 2014

Pris: 75 kr. v. 6 (normalpris 109)
Drue(r): Xarel-lo
Område: Penedés, Spanien
Forhandler: www.d-wine.dk

Skøn næse med fersken, varmt enghø, armhule og citrus. Spændstig syre i en knastør mund. Forfriskende vin med potentiale til både at være vinøs livredder under sommerparasollen eller ledsager til smørstegt rødspætte. Hyggeligt bekendtskab til yderst rimelig pris.


Vila Dellops Xarel.lo 2014Quacquarini Vernaccia di Serrapetrona

Pris: 150 kr. v.6 (normalpris 175)
Drue(r): Vernaccia di Serrapetrona
Område: Serrapetrona, Italien
Forhandler: www.vintrovin.dk

Det er crazy vin. Næsen, farven og tanninerne kunne være en lille moden bordeaux. Men det her er mousserende og fra Italien. Dufter af grafit, syrlige solbær og garrique. Boblerne når lige at friske munden op, inden et blødt, men solidt tannisk bid, sætter ind. Oplagt at prøve til fedtmarmoreret okse eller grillet gris. Du har med garanti ikke smagt lignende. Jeg er fan.


Quacquarini Vernaccia di SerrapetronaES LO QUE HAY Garnacha Viñas Viejas 2011

Pris: 99 kr. v. 6 (normalpris 189)
Drue(r): Garnacha, syrah
Område: Calatayud, Spanien
Forhandler: www.d-wine.dk

Vinen har kun været på cementtanke, men desuagtet er der vanilje i næsen, sammen med asfalt, kamfer og røde bær. Munden er relativt elegant og i balance, krydret og fyldig. Potent og behagesyg frugtbombe af den ukomplicerede slags.


ES LO QUE HAY Garnacha Viñas Viejas 2011

Leveret af Jyllands-Posten

Jeg søger
Hvor

Vinproducenter

Vinproducenter
Læs om en række vinproducenter og se et udvalg af deres vine. Se Vinproducenter

Annonce

Annonce