Jyllands-Posten Finans Watch Medier Om Jyllands-Posten Persondatapolitik

Foto: Carsten Bundgaard

Sådan får du mest ud af vinsmagninger

Af Anders Halskov-Jensen07-04-2016

At gå til smagninger er en fantastisk måde at udvide sin vin-horisont på. Læs Anders Halskov-Jensens guide til hvordan du optimerer oplevelsen.

NB. Artiklen blev første gang bragt i Jyllands-Posten den 1. marts 2016.
En af de bedste måder man kan forbedre sit vinliv på, er med jævne mellemrum at gå til vinsmagning. Af flere forskellige grunde. For eksempel den indlysende grund, at du kan smage en vin uden at købe en hel flaske. For det andet fordi du kan smage mange forskellige vine på kort tid. Det giver dig mulighed for at udvide dine vinpræferencer. Eller at finde nye vine af den slags du kan lide i forvejen. Man kan også få en lille skid på, omend det næppe bør være det primære formål.

Udbuddet af vinsmagninger er pænt. De store forhandlere holder ofte smagninger, hvor de præsenterer størstedelen af deres sortiment. Din lokale vinhandler åbner måske nogle flasker hver fredag. Og brancheorganisationer arrangerer smagninger, hvor temaet måske er vin fra et bestemt land eller område. En vinsmagning kan med andre ord have et bredt eller et smalt tema, men begge dele er lige udbytterige, uanset hvor velbevandret du er i vin.

Du behøver nemlig ikke at vide noget som helst om vin for at få udbytte af en smagning (så længe du kan lide vin), for du skal nok gå klogere derfra.

På en smagning med et smalt tema, fx barolo, vil du opdage, hvor stor forskel der kan være på vine lavet på samme drue inden for et relativt lille geografisk område. På en bredere smagning vil du få lejlighed til at stifte bekendtskab med vine, du ikke anede eksisterede, og som du måske bliver gladere for, end det du drak i forvejen. Det er ren vin-win-win.

Det kan være svært at overskue, hvordan man skal gribe det an, når man står i det store lokale med sit vinglas og et katalog i hånden og skuer ud over et utal af borde, hver med en 10-15 vine i udbud.

Og selv om det indimellem ses forsøgt, vil jeg fraråde kamikaze-metoden hvor man forsøger at smage sig igennem samtlige flasker ved samtlige borde.

Kataloget er måske heller ikke til megen hjælp, hvis man ikke er vinkyndig, så jeg foreslår at man afgrænser sine valg en smule. Man kan f.eks. gå efter, hvad man plejer at drikke. Eller rettere, så kan man beskrive sin præference. »Hej, jeg kan godt lide côtes de rhône og riesling, hvad skal jeg smage hos dig?«

Man kan også beslutte kun at smage de røde. Eller de hvide. Eller vine på en bestemt drue. Ihvertfald er det fornuftigt at lægge en plan. Så kan man altid skeje ud til sidst, hvis der er kadence til mere.

Jeg vil også anbefale at spytte. Det kan virke akavet, hvis man ikke er vant til det, men så øv dig med vand hjemmefra. Det indebærer den fordel, at du når at smage (og huske) flere vine. Udskænkerne vil anse dig for mere seriøs, og du skal såmænd nok nå at blive i godt humør alligevel, da der sker et vist alkoholoptag gennem slimhinderne i munden. Og dagen efter vil du være lykkelig over, at du ikke var ham den snalrede med den rødvinsplettede skjorte, der ved bordet med hvide biovine fra Loire insisterede på at fortælle den franske vinbonde om den gode og billige amarone, du køber i grænsebutikken. Hvis du kan se det for dig. Af samme grund kan jeg anbefale altid at have mørkt tøj på, især hvis spyttekompetencen ikke er fuldt udviklet.

Sidst, men ikke mindst er vinsmagninger jo en glimrende lejlighed til at møde glade, ligesindede mennesker, der deler samme interesse. Og dermed kan man både sætte ind på sin vinkundskabskonto samtidig med, at man udvider sit sociale netværk. Vive le vin. Nå, men du skal jo ikke snydes for anmeldelser, så her er et par baroloer, der var fløjet under radaren i sidste uge.

Leveret af Jyllands-Posten

Jeg søger
Hvor

Vinproducenter

Vinproducenter
Læs om en række vinproducenter og se et udvalg af deres vine. Se Vinproducenter

Annonce

Annonce