Jyllands-Posten Finans Watch Medier Om Jyllands-Posten Persondatapolitik

Om sommeren må vinen gerne være frisk og let, så den passer til grøntsager, fisk og skaldyr. Foto: Colourbox

Sådan vælger du den perfekte vin til sommermaden

Af Per Skovkjær Sand18-07-2016

Chefsommelier Fredrik Hierner fra Modern American Steak House i Aarhus og vinhandler og tidligere sommelier Morten Nass fra Vinens Verden i Odense giver her råd til at vælge den perfekte vin til sommerens mad.

Podcast om vin

Fredrik Hierner laver sammen med sin kollega, Jens Peter Nebsbjerg, podcasts om nogle af de vinproducenter forskellige steder i verden, som han godt kan lide, og han har blandt andet lavet en podcast om folkene bag Domaine de la Côte i Californien. Man kan lytte til podcasten på hjemmesiden www.bottledby.com.

NB. Artiklen blev første gang bragt i Jyllands-Posten den 4. juni 2016.
Om sommeren drikker vi ikke særlig kraftig vin. Vi vil hellere have noget friskt og let, der passer til sommerretter, hvor grøntsager fylder tallerkenerne, og hvor vi spiser mere fisk og skaldyr. Det forklarer chefsommerlier Fredrik Hierner fra Modern American Steak House i Aarhus.

»Vi spiser mere fisk om sommeren, og vi spiser flere skaldyr. Vi spiser absolut også flere grøntsager – og ikke bare kartofler, men også krydderurter fra haven eller balkonen,« siger Fredrik Hierner, som stilmæssigt anbefaler, at man går efter lette vine uden den store fadkarakter.

»Når man sætter hvidvin på fad, så får den også en anden karakter, som gør, at den bliver lidt voluminøs. Om sommeren vil vi gerne have noget, der er mere let og sprødt og måske har en lavere alkoholprocent,« siger Fredrik Hierner.

Fredrik Hierner foreslår en vin, der hedder Albariño de Fefiñanes. Vinen kommer fra et lille område ved navn Rias Baixas i Galicien i Spanien. Albariño-druen minder lidt om en østrigsk drue, der hedder Grüner Veltliner, og druen minder også om visse typer af Riesling.

»Den er relativt let og frisk og har tit en syrlig karakter som citrusfrugter og lidt grønne æbler og stenfrugter, og det passer super godt til alle slags skaldyr og fisk,« siger Fredrik Hierner om Albariñoen.


Sauvignon Blanc til skaldyr

Morten Nass er tidligere sommelier og nu vinhandler i Vinens Verden i Odense, og han anbefaler en Sauvignon
Blanc til sommerens skaldyr.

»De New Zealandske meget aromatiske typer, synes jeg er rigtig spændende, men de mere klassiske Turenne- eller Sancerre-vine fra Frankrig er også superlækre,« siger Morten Nass.

»Skal man over i noget grillet fisk, som der også er meget af om sommeren, så kan en vin, som er mere tung og kraftig, altså noget Chardonnay eller noget hvid Bourgogne, være helt optimalt. Uden alt for meget fad til de grillede fisk,« forklarer Morten Nass.


Riesling er bedst fra Alsace, Tyskland og Østrig

En anden god sommerdrue er Riesling, som produceres i det meste af verden fra Chile til Australien. Den kræver bare et relativt køligt klima. Fredrik Hierner mener, at Riesling fra Tyskland, Østrig og Alsace er at foretrække.

»I Tyskland er de fremragende til at lave det i forskellige slags kategorier. I Alsace i Nordfrankrig er der relativt varmt på grund af bjergkæden Vogeserne, og derfor kan Riesling fra Alsace godt blive lidt mere kraftfulde,« forklarer Fredrik Hierner.

Han peger på en Riesling fra Østrig som et eksempel på en god vin. Vinen hedder Hollenburger og er fra Kremstal i Østrig.


Tør Gewürztraminer til asiatiske krydderier

Skal man have noget tungere hvidvin til for eksempel en salat med kylling marineret i karry og andre asiatiske krydderier, så kan man drikke vine lavet på Gewürztraminer-druen til, forklarer vinhandler Morten Nass fra Odense.

»For eksempel Alsace Gewürztraminer eller en Gewürztraminer fra det nordlige Italien. Gewürztraminer er en lidt tungere, kraftig drue. Det eneste, man skal passe på, er, at mange af producenterne efterlader restsødme på den, så den bliver sød i eftersmagen, og så kvæler den sådan en let sommerret. Så hvis man går efter Gewürztramineren til de her lidt krydrede, asiatisk inspirerede retter, hvor du har chili og ingefær i maden, så skal man sikre sig, at den er gæret ud, så den er helt tør,« siger Morten Nass.


Tag rosé seriøst

Om sommeren er det svært at komme uden om rosevin. Her anbefaler Fredrik Hierner fra MASH i Aarhus, at man slår automatpiloten fra og vælger en ordentlig rosevin frem for at købe den billige metervare.

»Jeg synes, at man skal tage roséer seriøst og ikke altid gå efter de billige,« siger han.

»Der findes et område, der hedder Tavel, som ligger i det sydlige Frankrig, og der har jeg valgt en god producent af rosé, der hedder Pierre Henri Morel,« siger Fredrik Hierner om sit forslag til en god sommerrosé.

Rosévin passer godt som aperitif, men er også glimrende til salater med lidt kød i. Det kan eksempelvis være en salat med sardiner eller ansjoser.

»Det vil passe godt, for en rosé har jo lidt mere fylde,« siger Fredrik Hierner.

Der findes gode producenter af rosé i Italien, og generelt er roséerne fra Tavel i Frankrig velgjorte.


Rødvin fra bagsiden af Etna

Rødvin hører også sommeren til, og Fredrik Hierner anbefaler en spændende vin fra Sicilien.

»Når man tænker på Sicilien, så tænker man måske, at der er virkelig varmt, og det er også korrekt. Man vælger ofte en drue, der hedder Nero d’Avola. Men på nordsiden af vulkanen Etna, hvor markerne ikke er så eksponeret for sollyset, gror der en drue, som hedder Nerello Marscalese i den vulkanske jord. Det er en fantastisk drue, som er relativt let, og den kunne godt minde lidt om en Pinot Noir, men den er sin egen drue. Stilmæssigt er det en relativt let rødvin, som du sagtens kan køle og servere ved 14-16 grader. Den har syren, og den har alt det her struktur til både at kunne klare et stykke kød og de mere klassiske italienske retter, som ikke er alt for tunge,« forklarer Fredrik Hierner.

Han fortæller, at Nerello Marscalese er en drue på vej frem, og at interessen for den har været stigende i 10 år. Der kommer flere og flere producenter af den. Én producent er Tenuta delle Terre Nere, som Fredrik Hierner har valgt som eksempel.


Pinot Noir fra Californien

Rødvinsdruen Pinot Noir passer også godt til sommeren. Normalt forbinder man Pinot Noir med Bourgogne i Frankrig.

»Problemet med vinene fra Bourgogne er, at de begynder at blive meget dyre,« fortæller Fredrik Hierner fra MASH.

Så derfor foreslår han i stedet at forsøge sig med en Pinot Noir fra Californien i USA. Han foreslår en producent, der hedder Domaine de la Côte i området Santa Rita Hills syd for San Francisco.

Ud over, at denne vin er billigere end Pinot Noir fra Bourgogne, så har den også en smule mere karakter, fordi klimaet i Californien er lidt venligere end i Bourgogne, fortæller Fredrik Hierner.

»Pinot Noiren fra Bourgogne har tit en tendens til at have mere syre, og det giver sig selv, fordi vejret er koldere i Bourgogne, så høsten kan være svær,« siger Fredrik Hierner.


Kraftig vin til bøffen

Det er ikke sommer uden grill, og derfor skal der også være en vin, som passer til det.

Morten Nass fra Vinens Verden i Odense foreslår blandt andet en Nero d’Avola fra Sicilien til grillmaden.

»Hvis du skal grille noget kraftigt oksekød, så skal du have fat i noget mere fylde og kraft. Det kan være sådan noget som en god, kraftig Nero d’Avola fra Sicilien, en Primitivo fra Puglien i Syditalien, eller man kan gå over i noget Shiraz fra Australien eller for eksempel en Zinfandel fra USA, hvor du har den bløde frugt og fylde til det her grillmad,« siger Morten Nass.


Grillvin fra Rhône-dalen

Til grillmaden anbefaler Fredrik Hierner fra MASH i Aarhus vin fra Rhône-dalen i Frankrig.

»I Rhône-dalen er vinene delt mellem den nordlige del af Rhône, hvor vinene er lavet på Syrah-druen, og den sydlige del af dalen, hvor den dominerende drue er Grenache. Jeg foretrækker vinen fra Nordrhône. Jeg kan godt lide Syrah, og det er en perfekt grillvin,« siger Fredrik Hierner.

I den nordlige del af Rhône-dalen ligger et område, der hedder Côte Rotie, og her holder producenten Jean-Paul Jamet til. Det er et godt bud på en god Syrah, forklarer Fredrik Hierner.

»Det, du får i Syrah fra Nordrhône, er den her hurtighed. På engelsk kalder man det “savery meat”. Det kan være lidt røget, lidt kødagtigt, urter, men specielt en slags duft af hvid peber,« siger Fredrik Hierner.

Leveret af Jyllands-Posten

Jeg søger
Hvor

Vinproducenter

Vinproducenter
Læs om en række vinproducenter og se et udvalg af deres vine. Se Vinproducenter

Annonce

Annonce