Jyllands-Posten Finans Watch Medier Om Jyllands-Posten Persondatapolitik

Der er ingen grund til at vælge et helt vinland fra, bare fordi dets billigste konsumvine er dårlige. Arkivfoto: Jan Dagø

Smag vinen, der smadrer dine fordomme

Af Anders Halskov-Jensen03-03-2016

Har du også vinøse fordomme om fx Chile, amarone, beaujolais eller vine fra Spanien? Så læs om, hvorfor det indimellem er en god idé at viske tavlen ren.

NB. Artiklen blev første gang bragt i Jyllands-Posten den 18. januar 2016.
Så oplevede jeg det igen. At befinde mig til et middagsselskab og få stukket endnu et ligegyldigt glas vin i hånden.

Denne gang var det en vin fra Chile. Jeg kiggede mig omkring og så glade mennesker, der spiste og drak. Hyggede sig. Det gjorde jeg såmænd også, men vinen, altså…

Nu forlanger jeg ikke, at alle skal være så gastronomi- og vinfikserede som jeg, og drikker normalt høfligt, hvad der bliver serveret, men i dag ramte det mig bare.

Den alt for varme vin, skænket gavmildt i et for lille glas. Jeg prøver at lugte til den og fanger sprit, sød ubestemmelig frugt og en småsyntetisk hørm af vanille.

I munden er spritten endnu mere overvældende, og den stuevarme vin er klistret og sødlig i en grad, der næsten giver mig halsbrand. Er det mig, den er gal med? Eller er det Chile?

Jeg møder ofte både modvilje og begejstring over chilensk vin. Tilhængerne er glade for "value for money"-oplevelsen, modstanderne hører som regel hjemme i "drikker kun old world" eller biohipsterøko-lejren.

Men er der grund til at vælge et helt vinland fra, bare fordi dets billigste konsumvine er dårlige?

Selvfølgelig ikke, det samme gør sig jo gældende for Australien, Sydafrika, Frankrig og Italien. De billige vine er som regel dårlige, fordi... de er billige.

Men vinverdenen er også blevet globaliseret med en deraf øget diversitet på vinene. Jeg vil vove at påstå, at man ikke længere kan tale om at »vine fra Frankrig er sådan«, eller at »spanske vine er altid...«.

Det eneste fællestræk, vine fra Frankrig har, er, at de er franske. Men langt de fleste vinlande kan levere et bredt sortiment af vine, der burde tilfredsstille enhver smag, uanset om du er til tunge frugtbomber eller æterisk naturvin.

Der er altså ikke længere grund til at gå uden om specifikke lande, uanset hvilke vinfordomme, du måtte have, medmindre det er af politiske, moralske eller etiske grunde.

Gå i stedet uden om den enkelte vin, hvis du ikke kan lide den. Med andre ord, visk din fordomstavle ren og smag på al vin med åbent sind.

»Den er god med dig,« sidder der nu vinsnobber rundt omkring og tænker. »Chile leverer nu stadig overvejende fadfede, sliksøde frugtbomber, det bliver sgu ikke dem, der vinder priser for deres biodynamiske elegantier-vine«.

Nå ikke? Smag ugens vin, der nok skal trække fordomstænderne ud på Chile-fornægtere fra begge lejre.


Matetic Syrah "EQ" 2012

Pris: 179,95 kr. ved 6 stk. (normalpris 219,95 kr.)
Drue(r): Syrah
Område: San Antonio Valley, Chile
Forhandler: Erik Sørensen Vin

Man tror det ikke, men denne vin blev "Biodynamic wine of the year" til International Wine Challenge-konkurrencen 2015. Og det kan jeg godt forstå. Her er smuk næse af nåleskov, brombær, moskus og vild grøftekant. Stor, cremet og fyldig mund med tydelige om end blide tanniner. Det er klassevin, elegant, kødfuld og i glimrende balance og til under det halve af, hvad du skal betale i Rhône for lignende kvalitet. Sådan.

Leveret af Jyllands-Posten

Jeg søger
Hvor

Vinproducenter

Vinproducenter
Læs om en række vinproducenter og se et udvalg af deres vine. Se Vinproducenter

Annonce

Annonce