Jyllands-Posten Finans Watch Medier Om Jyllands-Posten Persondatapolitik

Fossilfund af planter viser, at man har dyrket vin i Moldova i 4.000-5.000 år. Foto: John McConnico/AP

Sød rødvin, og det, der er værre?

Af Anders Halskov-Jensen17-03-2016

Ahmenhørnuher, vil min avis nu også have mig til at drikke vin fra Moldova? Skal galskaben aldrig tage en ende? Læs med og døm selv.

NB. Artiklen blev første gang bragt i Jyllands-Posten den 25. januar 2016.
Hvis du nu er helt ærlig, hvor meget ved du så egentligt om Moldova? Ikke alverden? Så er vi to. Men jeg deler gerne, den smule jeg ved.

Moldova er lille land, der ligger mellem Ukraine og Rumænien. Landet, der blev selvstændigt i 1991 efter Sovjetunionens fald, har ca. tre mio. indbyggere og er et af Europas fattigste, om end der er bedring på vej. Moldova er et frugtbart og produktivt landbrugsland, men turisme er også et stort erhverv. Og inden der går helt Wikipedia i den, slutter vi af med at fortælle, at man også laver vin i landet.

Fossilfund af planter viser, at det har man gjort i 4.000-5.000 år, så der er efterhånden pænt styr på det. Ud over "the usuals suspects" af velkendte internationale druesorter har Moldova også en pæn håndfuld unikke druevarianter, og dem er det måske sjovere at stifte bekendtskab med end at køre næsen i endnu en tvivlsom merlot.

Vi kan jo lige nuppe en, inden du læser videre:

Vinturisme er ret udbredt i landet, blandt andet på grund af de kilometerlange underjordiske vinkældre, der befinder sig i Milestii Mici, få km fra hovedstaden Chisinua.

Landet er inddelt i fire vinregioner, Balti i nord, det centrale Codru og Purcari og Cahul i henholdsvis sydøst og syd.

Tre fjerdedele af produktionen er hvidvin, resten rødvin, og i den sydlige og mest vigtige region laver man endda søde rødvine, som man også kender det fra Georgien.

Så tag du lige at stikke tænderne i en flaske fra Moldova, næste gang du trænger til at prøve noget nyt. Og nup en ekstra til at forære til naboen, næste gang han byder på et glas af den der klistersøde grænsesupermarkedsvin, der giver lidt halsbrand. ”Du nabo, hvad ved du egentligt om Moldova?.........”

Leveret af Jyllands-Posten

Jeg søger
Hvor

Vinproducenter

Vinproducenter
Læs om en række vinproducenter og se et udvalg af deres vine. Se Vinproducenter

Annonce

Annonce