Tidligere var køkkenet et sted hvor man udelukkende var for at lave mad, og det var sjældent særligt ekstravagant. I dag er køkkenet ofte et samlingssted og et af de vigtigste rum for mange familier, derfor placeres det også et sted, hvor der er en god udsigt og et dejligt lysindfald. Tiden med små køkkener er væk, og i dag vil især børnefamilier have et køkkenalrum, hvor ungerne kan lave lektier imens mor og far laver aftensmad. Det skal kort sagt være et rum hvor der er plads til snak og hygge imens der laves mad.

Mange familier har en travl hverdag, og mange af de timer familien har sammen bruges netop i køkkenalrummet. I dag vælger mange børnefamilier faktisk af at benytte sig af de populære måltidkasser, da det frigiver lidt tid og kan give ekstra overskud i hverdagen, så bliver der bedre plads til snak og hygge i den sparsomme tid familien er samlet.

Hvad skal man vælge?

I dag er det muligt at få et køkken i alle prisklasser, og er man en handyman som selv kan montere, så kan man få et rigtig fint køkken for 20.000 -30.000 kr. I den billige ende ligger køkkener fra Ikea. Til trods for den billige pris yder Ikea 25 år garanti på mange af deres køkkener. Ønsker du snedkerkøkkener, så ligger de i den dyre ende, og der er firmaer der har specialiseret sig i det. Midt imellem ligger der mange firmaer, blandt de populære kan nævnes HTH, Invita, Designa og Svane. Har du ikke pengene liggende klar, så kan du undersøge dine muligheder for lån.

Hvad man skal vælge afhænger af mange ting. Bor du i en bolig som ikke koster mere end en million, så kan det være svært at forsvare en investering på over 100.000 kr., især hvis man går med tanker om at sælge inden alt for overskuelig årrække. Mange vælger derfor Ikea pga. den billige pris. Det betyder at investeringen ikke er al for stor, og man kan alligevel få et flot køkken i en fin kvalitet.

Omvendt bor man i en dyr villa til mange millioner, så kan et eksklusivt køkken være det der passer bedste til den bolig, også i forbindelse med et evt. salg.

Vigtige poster i køkkenbudgettet

Bordpladen kan gøre meget for selv køkkenet udtryk, men der er også en af de poster der kan variere mest i pris. En bordplade kan fås fra 1.000 kroner og så op til mere end 100.000 kr.

De hårde hvidevare er også en tung post, og hvis du ønsker specialløsninger som vinkøleskab, design emhætte osv. så kan det blive rigtig dyrt. Vi anbefaler altid vente med de hårde hvidevare til sidst. Hvis budgettet ikke er til de hårde hvidevarer man ønsker til slut, så kan man nøjes, og evt. ændre det senere hen. Selve køkkenelementerne og bordplade er mere permanente og bør prioriteres fremfor hvidevarerne.

Hvis du overvejer et nyt køkken, så er det ikke kun køkkenets pris du skal have for øje. Mange gange kommer der også udgifter til f.eks. nyt loft og gulv, måske skal der fjernes en væg eller laves ny rørføring. Alt sammen n noget som kan gøre projektet dyrere.