Annonce

SPONSORERET INDHOLD

Der er mere fokus på økologi og bæredygtighed end nogensinde før, men er det virkelig nødvendigt at spise økologisk? Her kan du læse om, hvordan rester af pesticider påvirker både ens krop og naturen.

Hvorfor spise økologisk?

Er man et dårligt menneske, hvis man ikke spiser økologisk? Er man en klimatosse, hvis man gør? Meninger og holdninger er delte, men der er heldigvis også fakta, som man som forbruger kan forholde sig til, når man skal tage stilling til, hvad der skal lægges i indkøbskurven.

Efter mange år med konventionelt landbrug i Danmark, kan man for alvor begynde at mærke konsekvenserne af landbrugets brug af pesticider. Pesticider er en fællesbetegnelse for gift, som bruges til at kontrollere levende organismer, som opfattes som skadelige for afgrøderne. Grundvandet er mange steder forurenet med rester af kemikalier fra fødevareproduktionen, og når vandværkerne laver vandprøver, finder de ofte for høje koncentrationer af pesticider. Det er dog ikke i vandet, men primært i frugt og grøntsager, at man bliver udsat for den største del af pesticidrester. Faktisk så finder fødevarestyrelsen og DTU i deres årlige undersøgelse rester af pesticider i cirka 2/3 ikke-økologisk frugt og 1/3 af de ikke-økologiske grøntsager.

Konsekvenser af pesticidrester i kroppen

Konsekvenserne af at have rester af pesticider i kroppen er mange, men der findes ikke et entydigt svar på, hvordan det påvirker kroppen. Det kan dog for børn og gravide have store konsekvenser, hvis man udsættes for de mange kemikalier. For et barn kan det skade dets udvikling og forstyrre hormonbalancen. Men endnu mere alvorligt er det, hvis barnet udsættes for kemikalier fra pesticider på et tidligere stadie – nemlig i sin moders mave. Der kan ske store forstyrrelser af udviklingen af fosteret, som vil have konsekvenser for barnet resten af livet. Det kan være misdannelser, især misdannelser af drengebørns kønsorganer, men også udvikling af forskellige former for kræft er blevet kædet sammen med moderens indtagelse af pesticider.

Der findes flere forsøg, hvor personer har fået målt niveauet af sprøjtemidler i deres urin – og efter en 14 dages periode med økologisk mad blevet testet igen, hvor man kan se et kraftigt fald i niveauet af pesticider i urinen. Et andet problem er, hvad der sker, når mange forskellige pesticider blandes i kroppen. Dette kaldes en cocktail-effekt, og er af gode grunde uforudsigelig, da det kan variere fra person til person, og det mix af kemikalier, de har i kroppen.

Fordele ved økologiske afgrøder

Det er ikke kun i produktionen af spiselige afgrøder, at der bliver brugt mange kemikalier. Selvom fødevareproduktionen står for en stor del af det samlede giftforbrug, er især bomuldsproduktionen et erhverv, hvor der bliver brugt meget store mængder af sprøjtemidler, som til sidst ender i jorden. Det har store konsekvenser for miljøet og for de mennesker, der bor i nærheden af dyrkningsområderne.

Der er et stort behov for bomuld, som skal bruges til tøjproduktion. Derfor er det også et område, hvor man kan mindske sektorens samlede giftforbrug betragteligt, hvis man vælger at købe tøj lavet af økologisk bomuld. Hvis du vil vide mere om økologisk bomuldsproduktion, og hvad det betyder for din sundhed og miljøet, kan du læse mere om det her.