Vin, øl, snaps og gløgg står øverst på indkøbslisten især i juletiden, og resten af året bliver de tre førstnævnte også indtaget flittigt. Man skal dog passe på med at være for flittig, for de fire drikke indeholder rigtig mange kalorier, og man kan derfor ikke udelukkende skyde badevægtens lidt for høje tal på sine usunde madvaner. De fire typer af drikkevarer har en stor rolle i ens sundhed og vægt, hvis man drikker for meget af det, men hvor stor en rolle, kan du danne dig et billede af her.

Vin

Vin har et højt indhold af både alkohol og sukker, og det, kombineret med det faktum, at din krop nedbryder alkoholen og de medhørende giftstoffer, før den nedbryder kalorierne, betyder, at de kalorier, den mad, du spiser sammen med vinen, indeholder, først bliver nedbrudt til sidst. Det betyder, at de kalorier, man spiser lettere og hurtigere ender som fedt. At drikke vin i store mængder, ofte eller sammen med fed mad er derfor rigtig usundt. Man bør altså passe på med mængden af vin, når man vil tabe sig eller blot undgå at tage på. Et glas rødvin indeholder omkring 110 kcal, mens et glas hvidvin indeholder ca. 120 kcal.

Udover kalorier indeholder vin garvesyre, også kaldet tanniner. Det er antioxidanter, som er afgørende for vinens smag og holdbarhed. Det er ikke usundt så længe, man kun drikker vin i et begrænset omfang, og garvesyren i vinen spiller godt sammen med bøffen. Det skyldes, at tanniner fremmer fordøjelsen, når man spiser mad med et højt indhold af protein.

Gløgg

Fordi vin indeholder mange kalorier, gør gløgg det også. Det er endnu mere usundt end vin, da et lille glas indeholder omkring 200 kcal, fordi det er rigt på rødvin eller hvidvin, sukker, krydderier og i nogle tilfælde også snaps eller portvin oveni. Gløgg kan være svært at undgå i julen, og der skal selvfølgelig også være plads til et enkelt glas hist og her, men man bør overveje, om man skal drikke mere end ét glas ad gangen.

Øl

Alt efter hvilken øl, der er tale om, kan man ende med at indtage op til næsten 200 kcal ved en enkelt øl. En almindelig øl på flaske indeholder omkring 130 kcal, en juleøl ligger typisk på ca. 160 kcal, og en stor fadøl indeholder ca. 190 kcal. Jo stærkere øllen er, jo flere kalorier indeholder den. Derudover udløser øl nogle stoffer, som resulterer i, at man føler sig glad og afslappet, og det betyder, at man typisk får lyst til en øl mere, så snart man har drukket én. Derfor drikker man hurtigt mange øl i løbet af en kort tidsperiode, hvorfor kalorierne hurtigt løber op. En hyggelig aften i godt selskab kan derfor hurtigt ende med at blive rigtig usund, og man bør altså holde sig fra for mange øl, hvis man prøver at formindske eller begrænse sit kalorieindtag.

Snaps

Selvom snaps ikke ser ud af meget, som det står på bordet, skal man ikke lade sig snyde af mængden af kalorier. Et lille glas snaps på 4 cl indeholder nemlig omkring 100 kcal. Det betyder altså, at et enkelt, lille glas snaps indeholder næsten lige så mange kalorier som en øl eller et glas vin. Til en julefrokost, påskefrokost eller anden anledning til at drikke snaps kommer man altså lynhurtigt til at indtage rigtig mange kalorier, når stemningen først begynder at blive bedre og bedre.

Pas på med mængden af alkohol ved festlige lejligheder

Når julemiddagen eller -frokosten, påskefrokosten eller blot en god aften kommer godt i gang, kommer man altså meget hurtigt til at drikke lige så mange kalorier, som man spiser. Vinen til maden er svær at undvære, og snaps bliver drukket flittigt under middagen, når det er tid til at skåle. Efterfølgende er gløgg eller øl prikken over i’et og til for at holde den gode stemning kørende. Det er lig med en hyggelig men ikke mindst usund fornøjelse, og derfor er kalorieindholdet i de fire typer alkohol værd at have med i tankerne, hvis man prøver at undgå for mange usunde kalorier. Det er altså ikke kun maden, der er skyld i vægtstigningen efter især december måned.