Dyrlægens natmad er et af de mest kendte stykker smørrebrød, som består af en skive rugbrød, der bliver smurt med fedt og leverpostej. Ovenpå er skiver af saltkød, som pyntes med sky, rødløg og frisk karse.

Dyrlægens natmad er opkaldt efter en dyrlæge ved navn Sigurd Kejlgaard. Hver aften efter at have tilset hestene i de kongelige stalde og Cirkus Miehe, spiste han angiveligt et stykke smørrebrød med fedt, leverpostej, saltkød og sky på smørrebrødsrestauranten Oskar Davidsen.

Dengang var dyrlægens natmad dog uden løg, men ellers er det samme stykke smørrebrød den dag i dag.

Der findes i øvrigt også en variant med spegepølse i stedet for saltkød, og den kaldes så for dyrlægens morgenmad.

Dyrlægens natmad er simpelt og hurtigt at lave som et stykke smørrebrød. Du kan selvfølgelig bare lave det som en ‘håndmad’, men det er lidt synd, for det er i forvejen så enkelt og billigt at lave, at du ikke behøver gå på kompromis. Halvdelen af fornøjelsen ved smørrebrød er udseendet.

Når du serverer Dyrlægens natmad – skal du huske friskkværnet sort peber. Det er det bedste krydderi til dette stykke smørrebrød. Er du glad for karse, så kom det på, selv om det ikke hører med til originalen. Eller gør, som Ida Davidsen, kom frisk dild på toppen. Krydderurter gør altid noget godt for et måltid mad – eller et stykke smørrebrød.

Sigurd Kejlgaards stamrestaurant eksisterer stadig den dag i dag. Navnet er dog i dag Ida Davidsen, hvor femte generation har taget over. Hvis du er nysgerrig på at opleve Dyrlægens natmad i de oprindelige rammer, finder du smørrebrødsrestauranten i Store Kongensgade i København.

Fremgangsmåde:

Smør rugbrødsstykket med fedt. Derpå et tykt lag leverpostej – eller tynde skiver af leverpostej. 

Derpå skyen – pæne skiver sky – ovenpå leverpostejen.  

Derpå skiverne af saltkød

Der pyntes med tynde skiver af rødløg og karse