De fleste ved allerede, at vin er en hel videnskategori for sig selv. Men det er de færreste, der kender de betegnelser, der bruges til at beskrive de forskellige vine, deres smage, hvilket område druerne er fra osv.
Mousserende vin kommer også i mange nuancer. Selvom det typisk er kendt som en sød og frisk dessertvin, så kan den rent faktisk fremstilles på en lang række måder, der er forskellige fra hinanden.
Det betyder, at hvis du er vild med vine med bobler, så kan du stadig få disse til enhver anledning. Du skal bare vide, hvordan du skal finde og udvælge lige præcis den, som du vil have.
De tørre mousserende vine
Det er skam rigtigt nok – den kommer også i en tør smagsvariant. Faktisk skelnes der her mellem tre forskellige grader af tørhed – knastør, tør og halvtør.
Den knastørre vin fremstilles nogle gange helt uden sukker, men ellers kan det oftes læses på selve flasken. Når du leder efter disse vine, så skal du lede efter følgende betegnelser: Ultra Brut, Non Dosage, Brut Zero, Brut Nature, Brut Sauvage og Extra Brut.
Den tørre mousserende vin ligger i et mellemsted smagsmæssigt i forhold til de andre tørre vine. Her skal du kigge betegnelserne Brut og Dry.
Den halvtørre variant har lidt sødme, men den er på ingen måde gennemtrængende. For at finde disse skal du lede efter følgende betegnelser: Extra Dry, Extra Sec og Extra Seco.
De søde mousserende vine
De søde smagsvarianter er mere hen af det, der typisk associeres ved en mousserende vin. Det er disse, der bruges til desserter og fejringer. Disse vine kommer også i tre smagsvarianter – let sød, halvsød og sød.
Den let søde vin har en medium tørhed, men den er stadig sødere end de andre tørre smagsvarianter. Her skal du lede efter betegnelserne Sec og Seco.
En halvsød vin er sødere end de ovenstående, da dens sukkerindhold er højere, men uden at være højere end den nedenstående variant. Her leder du efter betegnelserne Demi Sec og Semi Seco.
Den søde vin er den, som man oftest tænker på, når man hører om mousserende vin. Den har et højt sukkerindhold og er ikke særligt tør. Disse varianter går under betegnelserne: Doux, Dulce og Dolce.