De fleste mennesker foretrækker at indtage måltider i selskab med andre. Mange bryder sig faktisk slet ikke om at spise alene. Men hvorfor er det egentlig sådan? Læs her om, hvorfor spisning bliver bedre sammen med andre, og hvordan du kan dele endnu flere måltider med både venner, familie og helt fremmede med gavekort til spisning.
Spisning: Den perfekte gave
I dag er oplevelsesgaver blevet nærmest et fænomen, og noget rigtig mange mennesker ønsker sig aktivt. Vi nyder når vi kan dele gode oplevelser med dem vi holder af. Det giver både gode minder og se tilbage på, samtidig med at det styrker vores relationer. Der er altså for de fleste mennesker andre og flere fordele ved disse gaver end blot traditionelle, materielle ting, som mange selv anskaffer sig, når behovet opstår.
Netop derfor er det at spise sammen en helt perfekt gaveidé. Den kan bruges til alle begivenheder, både fødselsdag, konfirmation, mors dag, fars dag, kæreste dates og til for eksempel en værtindegave. Gavekort til spisning er oftest et sikkert hit og giver anledning til flere gode oplevelser sammen. Vi vil næsten gerne garantere allerede nu, at gaven falder i god jord. Og hvem ved – måske er du så heldig, at modtageren inviterer dig med! Det er uden tvivl en god værtindegave.
Hvorfor spisning bliver bedre, når vi deler det med andre
Mennesket er et flokdyr, og vi foretrækker som udgangspunkt at leve sammen med andre. Måltidet er måske det mest sociale, vi mennesker har. Før i tiden var måltidet samlingspunktet for menneskeflokken – netop fordi måltidet er kilden til overlevelse. Det var under måltidet, at vi delte og fordelte maden mellem os, og sikrede at alle i vores lille samfund klarede sig.
I dag er måltidet stadig en kernesten i langt de fleste samfund hele verden over. Vi bruger måltidet til at signalere hvem vi er, og dem vi spiser sammen med, er således en del af vores flok eller gruppe. Vi mennesker er nemlig rigtig gode til at danne bånd til de mennesker, vi spiser sammen med. Vi får talt om stort og småt, og vi deler en oplevelse, som både giver os næring og stort velbehag.
Når vi spiser med andre, spiser vi maden langsommere og nyder den mere. Det er godt for fordøjelsen og for vores velvære. Mange mennesker rapporterer faktisk også, at de synes maden smager bedre, og hele spiseoplevelsen bliver forbedre, når det foregår i en social sammenhæng.
Noget for en hver smag
Det spændende når vi skal spise sammen med andre, er typisk at finde ud af, hvad vi skal spise. Særligt når vi skal på restaurant eller café, er vi nødt til at nå til en enighed om et madtema, og det kan være en ret interessant oplevelse.
Her kan vi lære meget om hinanden bare ud fra vores mad- og spisevaner. Måske vil du blive overrasket over at finde ud af, at din spisemakker for eksempel går op i at restauranten er økologisk, bæredygtigt eller vegetar. Eller du vil finde ud af, at en ven eller veninde måske ikke kan lide indisk mad, eller knuselsker sushi.
Når vi spiser sammen, indgår vi således også i en forhandling om, hvordan den sociale begivenhed (måltidet) skal udfolde sig. Og selvom måltidet i sig selv måske kun tager en halv time at spise, så bruger vi typisk lang tid på at planlægge måltidet og se frem til det. Særligt hvis det foregår med andre.
(Mål)tid til social forplejning
På trods af de mange fordele ved at spise sammen med andre, er der stadig mange danskere, der indtager særligt morgenmad og aftensmad alene. Dette skyldes især, at mange af os spiser hjemme, og da hjemmet i Danmark anses som et meget privat rum, er der mange af dem som bor alene, som også spiser alene.
Modsat mange andre kulturer, er danskerne faktisk heller ikke så glade for at spise ude tæt sammen med fremmede. Vi foretrækker typisk spisesteder med private borde i stedet for langborde, hvor vi sidder tæt på personer, vi ikke kender. Det er faktisk lidt ærgerligt, for som nævnt oven for så er måltidet en god måde at komme hinanden ved, og også lære noget om hinanden. Heldigvis er der mange steder i Danmark begyndt at ske et lille kulturskifte.
Der er flere steder, som begynder at fokusere på fællesspisning, og som inviterer fremmede mennesker til at spise sammen og komme hinanden ved. Ofte kan dette være et rigtig godt våben mod samfundsmæssige problemer som social aggregering, fordomme og ensomhed.
Hvis du ikke normalt spiser sammen med andre, så kan det være du bør overveje det. I hvert fald er der meget som tyder på, at du får rigtig meget ud af det. Så hvad end det er med et gavekort til spisning, eller en ny oplevelse med fællesspisning, ønsker vi god fornøjelse og god appetit!