Vil du gerne bevare den gode smag i dine grøntsager, når du tilbereder dem? Vil du derudover også gerne sørge for, at de fortsat indeholder masser af gode vitaminer, når tilberedningen er overstået? Så læs med her. Her kigger vi nemlig nærmere på, hvordan du holder på både smag og vitaminer, når du laver mad.
Vælg friske grøntsager
Først og fremmest gælder det, at du skal vælge friske grøntsager, hvis du gerne vil have masser af smag. Frosne grøntsager er et nemt og hurtigt alternativ, men man kan ikke komme uden om, at der er mere smag i de friske af slagsen. Dertil kommer, at der typisk er mere smag i økologiske grøntsager, end der er i dem, der er konventionelt dyrket.
Ved at vælge friske økologiske grøntsager, når du laver mad, er du altså allerede tættere på at kunne tilberede smagfulde retter. Er du nødsaget til at vælge frosne grøntsager en gang imellem, så sørg for at vælge den slags, der er lynfrosset. Derved indeholder de mest mulig smag – og flest vitaminer. Nedfrysningen af grøntsager er noget af det, der ellers kan være med til at nedbryde vitaminerne.
Lad være med at overtilberede
Der er få ting, der kan dræbe smag og vitaminer, som overtilberedning kan. Lad derfor være med at koge dine grøntsager fuldkommen ud. Det gør ikke noget godt for noget. Ganske enkelt. Langt de fleste grøntsager smager bedst, hvis der fortsat er lidt bid i dem, og derfor kan du med fordel vælge at tilberede dem i kortere tid, end du måske plejer at gøre. Den kortere tid ved varme gør også, at grøntsagerne bevarer flere af de gode vitaminer.
Du kan eksempelvis vælge at investere i en sauterpande med unik non-stick belægning, hvis du vil kunne tilberede dine grøntsager optimalt. En sauterpande fordeler varmen jævnt, og den er derfor rigtig god til lyntilberedning af blandt andet grøntsager. Dens høje sider gør desuden, at det er nemt at vende grøntsagerne i løbet af tilberedningstiden.
En anden mulighed er at vælge en wok med unik non-stick belægning, som ligeledes er virkelig god til at tilberede grøntsager i. Især hvis du ynder at diske op med lækre asiatiske retter, er en wok ganske enkelt uundværlig.
Hjælp smagen godt på vej
Det er ikke blot tilberedningen, men også det, der kommer bagefter, som kan spille en stor rolle i forhold til grøntsagernes smag. Når du skal servere de tilberedte grøntsager, gør du derfor eksempelvis klogt i lige at drysse en smule salt henover dem. Det kan i høj grad være med til at fremhæve deres gode smag. Du skal naturligvis ikke overgøre det, så salten overtager smagsbilledet fuldkommen, men et lille drys salt kan gøre godt.
Derudover kan du også med fordel hælde en smule olivenolie og eventuelt en smule balsamicoeddike henover grøntsagerne. Begge dele kan være med til at gøre dine grøntsager endnu mere lækre, så du skal endelig ikke være bange for at give dem lidt ekstra smag på denne måde. Imens det naturligvis ikke gør noget i forhold til indholdet af vitaminer, kan det gøre en enorm forskel for den gode smag.