Kosttilskud deler vandene. Nogle sundhedseksperter ser dem som en god vej til ekstra næring, især med henblik på vitaminer, mineraler og urter, mens andre mener at en almindelig kost og gode vaner er nok til at sikre et godt helbred.

Da der er forskellige meninger, og mange studier som går i begge retninger, er det svært at svare på, om kosttilskud er decideret gode eller dårlige. Det afhænger generelt også meget af dine personlige behov, og hvorvidt du reelt har brug for dem.

Fordele ved kosttilskud

Kosttilskud bør først og fremmest benyttes af personer, som har brug for dem, og typisk dem som har brug for noget særligt. Det er de fleste eksperter enige om.

Et eksempel er hvis du har fået taget en blodprøve ved lægen, som viser at du er i underskud af D-vitamin – i så fald er et tilskud en rigtig god idé, og der kan derefter løbende tjekkes op på kroppens niveau.

Derudover kan der være bestemte problemer, som nogle kosttilskud kan hjælpe med. Nigellafrøolie sænker blodtrykket, og olivenbladsekstrakt reducerer allergier. Begge indeholder nemlig fremragende antioxidanter.

Mange som træner i fitness, eksperimenterer selv med kosttilskud, ofte for at forbedre den fysiske præstation. Det sker ofte i form af proteinpulver, som kan benyttes hvis du ikke får nok proteiner i kosten, eller hvis du bare ønsker lidt ekstra. Det kan også være via tilskud som kreatin, der giver mild muskelvækst og lidt ekstra styrke, hvis du i forvejen træner.

Kosttilskud kan altså byde på rigtigt mange fordele, især hvis du har brug for noget specifikt, og du løbende holder øje med effekten. Nogle kosttilskud, som fx en multivitamin, er noget som de fleste kan drage nytte af, men mere om det senere!

Ulemper ved kosttilskud

Der er som sagt delte meninger om kosttilskud blandt både eksperter og forbrugere. Selvom kosttilskud kan byde på fordele, er der potentielt også nogle ulemper.

Den første ulempe er, at kvaliteten kan variere meget fra tilskud til tilskud. For eksempel kan en multivitamin fra én producent være fremragende, men fra en anden producent kan produktet være ringe. Og det samme gør sig gældende med de fleste produkter fra markedet. Du bør altid fokusere på kvalitet.

En anden ting er, at kosttilskud kan indeholde tilsætningsstoffer og unaturlige kilder til visse næringsstoffer. Igen, du kan undgå dette eller reducere problemet ved at fokusere på at købe kvalitetsstilskud.

Forbrugere bør også være opmærksomme på ikke at tage for store mængder af visse tilskud, da det kan bringe kroppen i ubalance. Et eksempel er hvis du tager en for stor mængde af et bestemt vitamin, eller hvis du som fitnessentusiast indtager alt for meget protein, hvilket ses i visse tilfælde.

Til sidst er der det økonomiske aspekt. Nogle kosttilskud er dyre, og mange mener, at man får mere ud af at bruge pengene på sunde fødevarer og dermed have en bedre kost. Hvis du for eksempel bruger 500 kroner om måneden på kosttilskud, der ikke gør nogen stor forskel, vil det måske ofte være en bedre idé at øge madbudgettet med 500 kroner i stedet og enten købe mere mad, fokusere mere på økologi, eller måske bruge pengene på mere frugt, grønt og kvalitetskød.

Populære tilskud som de fleste kan nyde godt af

Konklusionen må være, at nogle tilskud er pengene værd, mens andre ikke er. De bedste tilskud er dem, som du har et personligt behov for, og hvis du har gode erfaringer med et bestemt tilskud,  er det klart værd at fortsætte.

Blandt de tilskud, som de fleste mennesker kan nyde godt af, finder vi multivitaminer, magnesium, omega 3, probiotika og elektrolytter. Disse har alle gode effekter og et minimum af dårlige effekter, når de tages i de rette mængder – og fordelene gælder for stort set alle, som indtager dem.

Hvis du træner i fitness, kan proteinpulver og aminosyrer være brugbare, så længe de indtages i en fornuftig mængde.

Derudover kan der være andre tilskud, fx urter, som kan afprøves hvis der er nogle særlige egenskaber du er på udkig efter.