I Danmark har vi en lang tradition for at fejre julen. Julen begynder officielt den 24. december klokken 18, og varer indtil den 26. december klokken 24. Denne periode kaldes også juleaften og nyttaar. I løbet af disse dage holder vi mange særlige traditioner, som gør dem unikke og uforglemmelige. En af disse traditioner er at fejre Sankta Lucia.
Sankta Lucia
Sankta Lucia blev født i Syrakus i år 283 e.Kr. Hun var en meget from og troende pige, der hjalp sin farmor med at bringe mad til de fattige og syge i byen. Da hun var 13 år, blev hun forlovet med en rig mand ved navn Paschasius. Men Lucia havde lovet Gud, at hun aldrig ville gifte sig, og derfor afslog hun ham. Paschasius blev meget vred på Lucia, og bad en gruppe soldater om at tage hende med til Rom for at blive fængslet der. Men da de nåede frem til Rom, forsvandt soldaterne sporløst, og Lucia blev fundet uskadt.
Det siges, at Lucia bragte lys til verden den 13. december, da hun bar et stort stykke brændende kul gennem byen for at hjælpe de blinde tilbage hjem. På grund af sin store fromhed blev Lucia senere helgenkåret af den katolske kirke. I dag fejres Sankta Lucia hvert år den 13. december – især i Skandinavien og Italien.
Hvorfor er Sankta Lucia så populær?
Der er mange forklaringer på, hvorfor Sankta Lucia er blevet så populær i Danmark – især i løbet af det 20. århundrede. En af forklaringerne er, at julen i Danmark er blevet mere italienskpræget over tid, hvilket har medført en stigende interesse for Sankta Lucia-traditionen herhjemme.
En anden forklaring er den danske balladen om “Sankta Lucia”, som blev skrevet af Thorkild Bjørnvig i 1955 og sunget af Ellen Bergmanns Orkester samme år. Balladen handler om en ung pige ved navn Karen, der drømmer om at blive valgt til at være Sankta Lucia i sin skoleklasse. Selvom Karen ikke bliver valgt til opgaven af sine lærere, bestemmer hun sig alligevel for at gøre sit bedste for at gøre dagen så speciel som muligt for alle andre – inklusive hendes mor og far.
I dag fejrer vi Sankta Lucía-dagen på forskellige måder rundt om i landet – men det mest almindelige er stadig at have et lysede procession med piger iført hvide kjoler med røde bælter omkring livet, der synger “Sankta Lucia” -sangen mens du går rundt . Ofte vil der være en pige valgt til at spille rollen som “Luciabarnet” eller “Lucia-pigen”, der leder processionen iført en guldkrone med seks lysende stearinlys placeret ovenpå hendes hoved samt et rykkerbukse med grønt græs eller blade placeret under hendes kjole . Dette symboliserer hennes rolle som “lysbringer”. Nogle steder vil der desuden være et barn iført et rykkerbukse placeret bagved Luciabarnet for at holde fast i sin kappe under processionen!
Konklusion:
Som du kan se, er der mange grunde til, hvorfor Sankta Lucia-dagen er blevet så populær herhjemme – især i løbet af det 20. århundrede. Hvis du aldrig har deltaget i en Lucía-optog eller sunget “Sankta Lucia”-sangen før , anbefaler vi på det varmeste, at du tager chancen og prøver det næste gang datoen ruller rundt! Det lover vi dig; Du vil ikke fortryde det!