De fleste af os har en yndlingsjulefigur. Nogle er gamle, andre er nye. Nogle er klassiske, andre er moderne. Men hvor kommer de egentlig fra, og hvordan har de udviklet sig over årene?

 

Julemanden

Selvom vi i dag forbinder julemanden med Nordpolen og rensdyr, så har han faktisk ikke altid haft sit hjem der. I middelalderen levede folk i Europa nemlig under en guddom, der hed Wodan eller Odin. Han var kendt for at være en magtfuld gud, der kunne flyve rundt på himlen på sin hest Sleipnir og samle sjælene til de døde op i sin store pose. I takt med at christendommen bredte sig i Europa, blev disse forestillinger om en mand, der kunne flyve rundt på himlen og samle sjælene op, gradvis forvandlet til en forestilling om julens helgen Nikolaus.

 

Nikolaus var en rig mand fra det sydlige Italien, der levede i det 4. århundrede e.Kr. Han var kendt for at være meget from og hjælpsom over for alle, især børn og de fattige. Historierne om ham spredte sig hurtigt, og snart begyndte man at se ham som et slags overnaturlig væsen, der kunne flyve rundt på himlen med sin store pose fuld af gaver til børnene. Disse forestillinger om Nikolaus blev gradvis forvandlet til Forestillinger om julemanden, og i løbet af 1800-tallet tog julemanden endelig sin endelige form som den velkendte figur med rødt tøj og lang pelskrave.

 

Rudolf med den Røde Næse

Rudolf med den Røde Næse er sandsynligvis den mest kendte af alle julefigurerne. Han er dog relativt ny i forhold til mange andre julefigurer. Historien om Rudolf opstod faktisk først i 1939, da avisen Chicago Tribune bad poesi-forfatteren Robert L. May om at skrive en historie til deres avis, som skulle være med til at sælge avisen bedre i julenissens travle tid. May skrev historien om Rudolf, der havde et par problemer – ikke mindst et rødt snabel – men alligevel lykkedes det ham at blive venner med alle de andre rensdyrene og blive den ledende rensdyr på juleaften. Sangen om Rudolf Med Den Røde Næse blev skrevet af May’s chef Johnny Marks i 1949, og siden da har den været en af de mest populære julesange nogensinde. På trods af dens relative unge alder er Rudolf altså blevet en af verdens mest elskede julefigurer!

 

Nisserne

Nisserne er muligvis de ældste af alle julefigurerne – især hvis vi ser bort fra myterne omkring Wodan/Odin eller helgen Nikolaus selvfølgelig. I oldtiden troede man nemlig på små magiske væsener kaldet ”tomte” eller ”nisse” (af ordet ”nisse”), der boede inde i træerne eller gemte sig under hustagene… Og selvfølgelig havde disse små tomter nogen gange godt fat i dit lange hår eller stjal dine lokker! De fleste steder i Europa stoppede man dog med at tro på disse små tomter/nisser indtil midten af 1800-tallet… Med undtagelse af Danmark altså! Tomten/nissen lever stadig godt herhjemme – især under juletiden!

 

Konklusion:

Der findes utallige forskellige julefigurer – både gamle og nye; klassiske og moderne; danske og udenlandske. Hver figur har sin egen unikke historie – oftest dybt forankret i folketroen eller gamle myter… Og netop det er vel noget af det charmen ved dem? At vi kan huske dem igennem generationer… Og at de minder os om alle de hyggelige traditioner vi har herhjemme! 🙂