De fleste af os har ejet et par stykker i vores liv, og de fleste af os har set dem på hylderne i butikkerne år efter år. Men hvor kommer de egentlig fra, og hvordan er de blevet til det, vi kender dem som i dag? Lad os tage et kig nærmere på julesweaterens historie.

 

Julesweater

De første julesweatere blev lavet i England i begyndelsen af 1900-tallet. På den tid var det sædvanligt at strikke sweatre selv, og mange familier havde deres egne opskrifter og designs. De fleste sweatre blev lavet af uld, fordi det er et varmt materiale, og fordi uld er holdbart og kan vaskes igen og igen.

 

I 1930’erne begyndte man at importere uld fra New Zealand, hvilket gjorde det muligt at producere sweatre i større mængder. I 1950’erne begyndte producenterne så at bruge akryl i stedet for uld, fordi det er billigere at producere. Akryl kan imidlertid ikke vaskes så ofte som uld, hvilket betyder, at julesweatere lavet af akryl hurtigt bliver slidte.

 

I 1980’erne begyndte julesweater så småt at dukke op i USA, men det var først i 1990’erne, at de for alvor blev populære. I dag findes der utallige designs af julesweatere, fra de helt simple til de mere avancerede med LED-lys og lignende.

 

Konklusion:

Julesweateren er en fast bestanddel af mange danskeres jul – men hvor kommer den egentlig fra? Sweaterens historie går helt tilbage til England i begyndelsen af 1900-tallet, hvor den første julesweater blev strikket. I dag findes der utallige designs af julesweatere, fra de helt simple til de mere avancerede med LED-lys og lignende. Uanset om man holder af dem eller ej, er der ingen tvivl om, at julesweateren har taget pladsen som en fast tradition i mange danskeres hjem.