Der findes rigtig mange forskellige vine og der bliver talt om alle de forskelle vine har, men som begynder i vinverdenen kan det være svært at kende forskel og derfor er det nemmeste sted at starte, ved at lære at kende forskellen på kraftige og lette vine.

Hvad er kraftig vin?

“Kraftig vin” er selvfølgelig en subjektiv betegnelse, også i vinverdenen, og kan tolkes forskelligt afhængigt af den person, der beskriver det. Generelt vil de fleste der kender noget til vin, dog sige at kraftig vin beskrives som en vin, der har en højere alkoholprocent end gennemsnittet og har en rig og fyldig smag.

Nogle af de bedste eksempler på vine, der typisk betegnes som kraftige, er tanninrige rødvine som Barolo, Cabernet Sauvignon og Shiraz, samt søde vine som portvin eller Madeira.

Generelt er rødvin kraftigere end eksempelvis hvidvin og rosévin, men man kan også sagtens skelne mellem kragtige rødvine og lette rødvine.

Hvad er en let vin?

En “let vin” er typisk en vin, der er lavere i alkoholprocent og har en mere frisk og let smag. Som jeg var inden på kan lette vine være både hvidvin, rosévin og rødvin og de kan være tørre eller søde. Generelt anses vine med en alkoholprocent på under 12% for at være i gruppen af lette vine.

Gode eksempler på lette vine inkluderer Sauvignon Blanc, Pinot Grigio og Riesling for hvidvine, Rosé de Provence og Pinot Noir Rosé for rosévine, og Beaujolais og Pinot Noir for rødvine.

Lette vine er ofte populære på grund af deres friske smag og evne til at ledsage lette og friske måltider, være velkomstdrink el. drink før maden, såvel som være en god drik på egen hånd på de dejlige sommeraftener og -eftermiddage.

Lette vine er også særligt populære om sommeren, da man ofte foretrækker at nyde disse vine afkølet og hvad er bedre end en afkølet drik på en varm sommerdag.

Prøv at køb nogle kraftige og lette rødvine, smag forskellen og lær den at kende. Gør derefter det samme med hvidvin og rosévin, så du virkelig for en fornemmelse af hvordan der for samme gruppering af vin kan være stor forskel i smag.