ForfatteradminKategori

Nogen har det måske lidt stramt med broccoli. Lidt ligesom med rosenkål. Det kan muligvis skyldes, at man kun har fået den serveret som en lidt overkogt, slatten sag. Så bliver den nemlig noget mindre interessant, end hvis den tilberedes rigtigt og får selskab med nogle andre ingredienser, der kan få det bedste frem i broccolien.

Det er nemlig vigtigt, at den - i øvrigt meget sunde grøntsag - ikke bliver kogt for længe. Nogen foretrækker den rå, andre vil gerne lige give den et touch af kogende vand, der får den til at blive mere blød i det og få en mildere smag, inden den bruges.

Der er ingen ende på, hvor sund broccoli er. Får du den smuglet med i nogle velsmagende retter, så vil du højne niveauet af vitaminer, mineraler, fibre, antioxidanter og sunde kulhydrater. Så bare giv den gas.

Se, hvordan det gøres i nedenstående opskrift, som alle bør stifte bekendtskab med - også broccoli-skeptikeren.

Personer4 Portioner / Personer

 400 g Broccoli
 125 g Bacon i skiver
 50 g Rødløg
 60 g Solsikkekerner
 125 g Soltørrede tranebær
Dressing
 2,50 Kopper Creme fraiche 9%
 0,50 tbsp Friskpresset citron
 1 tsp Lys balsamico
 1 tsp sukker
 0,25 tsp salt

1

Baconen skæres i mindre stykker og steges sprød på panden. Herefter lægges de til afkøling på en flad tallerken med et stykke køkkenrulle på.

2

Kog en hel kedel vand, som skal hældes på broccolien senere.

3

Broccolien skæres i små buketter. Skær også gerne stammen med, hvis du ønsker at have den lidt grovere og den lidt bitre smag fra den med i salaten.

4

Så hældes det kogte vand over broccoli-stykkerne. Lad dem blive under vand i et par minutter. Når farven bliver mere dybt grøn, er de færdige, og du kan hælde vandet fra igen. Brug eventuelt en si eller et dørslag.

Dressing
5

Løget pilles og hakkes fint. Læg det i en skål til senere.

6

Creme fraiche, balsamico og citronsaft røres sammen. Tilføj sukker og salt. Smag dressingen til.

7

De hakkede løg, de stegte baconstykker, solsikkekernerne og tranebærrene røres i blandingen. Rør rundt, til det bliver til en ensartet masse.

8

Til sidst vendes broccolistykkerne i dressingen, og salaten er klar til at blive serveret.

Mange muligheder for at ændre opskriften

Sådan en blandet salat kan du selvfølgelig nemt ændre. Du kan supplere med flere ingredienser, eller du kan undlade nogle ingredienser. Her får du for eksempel nogle gode forslag til variationer af broccolisalat, som du kan lade dig inspirere af.

Lad de andre i familien få indflydelse på indholdet. Hvis nu junior ikke bryder sig om rå løg, så kan de enten undlades eller serveres i en lille tag-selv-skål til de løgelskende. Hvis nogen ikke spiser kød, kan samme trick udføres med baconen.

Du kunne også blande noget kogt eller stegt kylling i salaten, det vil gøre den mere mættende og nærmest gøre det ud for et måltid i sig selv. Server gerne et lækkert nybagt brød eller kartofler til.

Broccoli i sig selv har en ret diskret smag. Det betyder, at der er meget forskelligt, der vil kunne kombineres med den. Især hvis du lige giver den et chok i form at kogende vand i et par minutter, så er den ganske mild i smagen. Foretrækker du, at der er lidt mere bid i grøntsagen, så kan du fint bruge den rå.

Andre inspirerende opskrifter

Kører det sommetider i et loop i forhold til de retter, der kommer på aftensbordet? Så kan det være godt at se på nogle dejlige inspirerende opskrifter af og til. Der findes jo heldigvis flere lækre og nærende retter, du kan servere, end de sædvanlige ti stykker, som er på jeres families repertoire.

Variation er godt både for sundheden og for forandringens skyld. Pluk de opskrifter ud, som du synes, lyder gode og passende i sværhedsgrad. Så kan du altid senere lave jeres egen komposition i forhold til, hvordan den enkelte ret skal være.

Især for børnefamilien har denne side mange skønne madopskrifter, som kan snuppes direkte, som de er, eller som du kan digte videre på.

Her er klassiske retter, og her er nytænkte retter i en skøn blanding af familievenlige opskrifter. Til flere af retterne er der også en instruktiv video, som gør det super nemt at gøre kokken kunsten efter. Det er bare at gå i gang.

Ingredienser

 400 g Broccoli
 125 g Bacon i skiver
 50 g Rødløg
 60 g Solsikkekerner
 125 g Soltørrede tranebær
Dressing
 2,50 Kopper Creme fraiche 9%
 0,50 tbsp Friskpresset citron
 1 tsp Lys balsamico
 1 tsp sukker
 0,25 tsp salt

Directions

1

Baconen skæres i mindre stykker og steges sprød på panden. Herefter lægges de til afkøling på en flad tallerken med et stykke køkkenrulle på.

2

Kog en hel kedel vand, som skal hældes på broccolien senere.

3

Broccolien skæres i små buketter. Skær også gerne stammen med, hvis du ønsker at have den lidt grovere og den lidt bitre smag fra den med i salaten.

4

Så hældes det kogte vand over broccoli-stykkerne. Lad dem blive under vand i et par minutter. Når farven bliver mere dybt grøn, er de færdige, og du kan hælde vandet fra igen. Brug eventuelt en si eller et dørslag.

Dressing
5

Løget pilles og hakkes fint. Læg det i en skål til senere.

6

Creme fraiche, balsamico og citronsaft røres sammen. Tilføj sukker og salt. Smag dressingen til.

7

De hakkede løg, de stegte baconstykker, solsikkekernerne og tranebærrene røres i blandingen. Rør rundt, til det bliver til en ensartet masse.

8

Til sidst vendes broccolistykkerne i dressingen, og salaten er klar til at blive serveret.

Broccolisalat