Sankning er en betegnelse for det du gør, når du går rundt udendørs i den vilde natur og finder ingredienser, du kan bruge i madlavningen og altså er spiselige. Denne slags ingredienser er enormt populære i det nordiske køkken, og det er det, de fleste gourmet-restauranter er kendt for. Fælles for mange af naturens ingredienser er, at de i dag ikke kan undværes i et køkken, da de er med til at skabe lige netop den smag ved forskellige retter, som vi alle elsker.

Der er mange flere ingredienser, end du måske er klar over, og på nettet kan du finde komplette oversigte over, hvad du kan gå efter – også hvad du bør undgå, som bestemt ikke er spiseligt. Du kan klikke her for at finde meget mere inspiration til dine udendørs eventyr på jagt efter spiselige ingredienser.

Forskellige svampe

Svampe er en populær spise, og de findes i naturen i mange forskellige varianter. Derfor er det ikke bare godt, men enormt vigtigt at have styr på, hvilke slags svampe, du kan spise, og hvilke du bør holde dig langt fra.

Nogle svampearter minder så meget om hinanden, hvor det er den lille detalje der afgør, om de er spiselige eller giftige. Hvis du derfor er det mindste i tvivl, bør du holde dig væk og undgå både at plukke og spise svampen.

Ramsløg

Ramsløg er en super lækker spise, der har en smag af dejlig og frisk hvidløg. Der findes også en anden art, der ligner ramsløg på en prik. Her kan du kende forskel ved, at ramsløg har en duft af hvidløg, hvis du gnider på bladene – det har den anden ikke.

Eftersom ramsløg har både en duft og smag af hvidløg, er det en meget alsidig ingrediens, der kan anvendes i mange forskellige retter. Hvis du ønsker at tilføjelse den friske hvidløg til en ret, kan du her med fordel anvende ramsløg.

Bær

Hindbær, blåbær, brombær, ribs, stikkelsbær, skovbær, jordbær. Ja, der findes utroligt mange forskellige bær, og de alle er lækre på hver deres måde. Med bær findes der mange forskellige anvendelsesmuligheder. Du kan bruge dem til måltider, som dessert, og du kan lave fx marmelade.

Havtorn

Havtorn er blevet en populær spise den seneste tid. Mange finder dem, når de vokser vildt i vejkanten og rabatter. De har en kraftig smag af både sødme og syre, og de er en lækker spise til mange forskellige ting.

Nødder

Nødder i alverdens variationer er også muligt at finde i naturen. Det kræver dog, at du ved, hvor du skal lede, da nødder oftest bliver snuppet af naturens dyr til deres vinterforråd. Måske der findes steder, hvor du kan finde nødder, der ikke bliver taget af andre.

Urter

De fleste madelskere ville være enige i, at urter ikke kan undværes i et køkken. Urter vokser hurtigt og findes mange steder. Du kan derfor med fordel undgå at købe dem i plastikbakker i supermarkedet, og i stedet tage ud i naturen og plukke dine egne urter.