De fleste af os har uden tvivl drømt om livet som selvstændig: drinks under parasollen på stranden i Bali, solen skinner, vandet er krystalklart og man napper lige et par timers arbejde, inden computeren foldes sammen for dagen.

Dem der har rent faktisk har kastet sig ud i iværksætter livet ved, at det bare er et øjebliksbillede, og at virkeligheden for selvstændige ser helt anderledes ud: der skal arbejdes, og der skal arbejdes hårdt.

Den noget kedelige virkelighed er, at mere end halvdelen af danske iværksættervirksomheder lukker indenfor de første fem år, så det er selvsagt, at man skal arbejde hårdt for at blive en af succeshistorierne. Oddsene er hårde, men der er ingen grund til at fortvivle. Der skal knokles, man bliver konstant udfordret, men det er også spændende og giver ofte langt større frihed end et mere traditionelt job. En af de vigtigste ting er, at man kommer rigtigt fra start.

Intet sælger sig selv

Hvis ideen er god nok, så skal kunderne nok komme! -Nej. Der skal laves en marketingsstrategi. Man kan have det lækreste produkt eller den bedste løsning i verden, men hvis folk ikke hører om det, så konverteres det aldrig til salg.

Man kan markedsføre sine produkter på mange måder idag, især digitalt. Her er det dog enormt vigtigt, at kende sine potentielle kunder, inden man kaster sig ud i en bestemt strategi. Hvor bruger de deres tid, hvad synes de om, hvilket sprog snakker de osv. Jo mere man ved om dem, des bedre marketingstrategi kan man sammensætte. Bruger de bestemte grupper på Facebook, ville de som det første søge på Google efter samme type produkter, er det professionelle man måske kan nå gennem Linkedin osv.

Har man en hjemmeside, er det en god ide at investere ressourcer i en effektiv SEO strategi, så hjemmesiden ligger så højt som muligt på listen over Googles søgeresultater. Strategier som netop SEO, PPC, Content Marketing og E-mail marketing hører alle under digital marketingsstrategi, og kan uden de store investeringer, virkelig sætte skub i forretningen. Der er masser af gratis ressourcer online, så man kan lære mere om emnet, især hos Neil Patel der anses som varende ekspert indenfor emnet.

Vi ved alle, at iværksættere skal arbejde hårdt for at få forretningen op og køre, samle det rigtige team, udvikle de rigtige produkter, men glem endelig ikke salg og marketing. Hvordan, hvornår og på hvilken måde man når ud til potentielle kunder, er essentielt for success.

Ingen kan arbejde 24/7

Lige så vigtigt det er at arbejde hårdt, lige så vigtigt er det at kunne slappe af og lægge virksomheden til side. Som iværksætter har man aldrig ”fri” og det er derfor svært for mange, at finde balancen mellem privatliv og arbejde. Forskning på området peger dog på, at det er enormt vigtigt at man husker at koble af; de gladeste og mest produktive iværksættere er dem, der husker at slappe af og flytte fokus fra arbejdet. Der er mange ting man kan tage sig til, hvis man har brug for en pause.

Hvis man skal have en kort hjernepause, kan man eksempeltvis streame en Netflix film, spille populære klassiske spil som casino og bingo via sider som https://www.unibet.dk/, eller lytte til en lydbog online.

Skal man bruge en længere pause, kan man med fordel skille sig helt af med teknologien for en periode og gå en tur, tage ud og spise med en ven eller familie eller dyrke sport. Læg telefonen og computeren væk i et par timer og stol på, at teamet eller virksomheden nok skal klare den i mellemtiden.